bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Stiže prvi Nokia phablet
‹ Tech novosti

Stiže prvi Nokia phablet 22.10.

Nije nikakva tajna da Nokia mjesecima radi na phabletu. Lumia 1520 danas je predstavljena i službeno. Phablet kao phablet, Lumia kao Lumia – dobili smo ono što smo očekivali – kvalitetan uređaj s velikom zaslonom i vrhunskom kamerom

Glavonje i PR ekipa finske Nokije ovih su dana okupili u Abu Dhabiju gdje se održava Nokia World konferencija. Osim što predstavljaju nove gadgete iz svoje kuhinje, ovo je ujedno svojevrsna oproštajka Nokije od svijeta mobilne telefonije. Kao što znate, Nokia je prodala mobilni biznis svom donedavnom partneru Microsoftu koji bi trebao preuzeti poslovanje početkom slijedeće godine. Bit će neobično bez Nokije, ali što je tu je. Finci su si sami krivi što su došli u ovu poziciju, a sigurni smo da su na kraju priče zaradili lovu o kojoj mi možemo samo sanjati.

'Ajmo mi više o mobačima, a manje o biznisu. Dakle, danas je na Nokia World konferenciji u Abu Dhabiju predstavljena Lumia 1520 – prvi phablet s Nokijinim potpisom, ujedno i prvi Windows Phone phablet. Da, i mi smo počeli koristiti toliko nam mrsku riječ 'phablet' u nedostatku boljeg izraza.

Nokijin phablet ima 1080p zaslon dijagonale 6 inča. Veliki zaslon omogućava tri stupca WP 'pločica', za razliku od dva koliko je uobičajeno na manjim Windows Phone mobitelima. Dizajn je identičan Lumiji 1020 osim što na poleđini više nema prepoznatljive 'grbe' s kamerom. Kad smo kod kamere, ona je jedan od glavnih aduta Lumije 1520. Nova 20MP PureView kamera, uz pomoć tehnologije stabilizacije slike (OIS) i oversamplinga, omogućava brže i tiše fotkanje na nižim rezolucijama te lossless zum. Redizajnirana je i Nokia Camera app, a tu je i hrpa novih aplikacija (Nokia Storyteller, Beamer, Nokia HERE te hrpa Microsoftovih appova).

Ovako snažan uređaj pokreće jednako snažan, četverojezgreni Snapdragon 800 procesor na 2,2 GHz, prvi put zastupljen u nekom Windows Phone uređaju. Vrijedi spomenuti i veliku bateriju kapaciteta 3400mAh. Za usporedbu, Lumia 1020 ima bateriju od 2000 mAh.

Nokia Lumia 1520 moći će se kupiti krajem jeseni u žutoj, crvenoj, bijeloj i crnoj boji, po cijeni od 700 eura. Meh. :(

Posljednja izmjena: 26.10.2013.
Možda će te zanimati i: