bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Niti NSA nije svemoguća
‹ Tech novosti

Niti NSA nije svemoguća 28.12.

Nije tajna da američka NSA nadzire skoro sav internetski promet, a sve u ime čuvanja demokracije i zaustavljanja terorističkih napada. Teško ih je spriječiti u tome da ti gledaju preko ramena, ali niti oni nisu svemogući…

Novoobjavljeni dokumenti iz zalihe Edwarda Snowdena otkrivaju kako američka obavještajna agencija NSA još uvijek muku muči s nekim oblicima računalne i internetske zaštite.

Moćna NSA računala imaju velikih problema s praćenjem korisnika koji koriste Tor mrežu, baš kao i s elektroničkom poštom nekih email servisa, poput Zohoa.

Jednako težak orah za razbijanje su i datoteke zaštićene TrueCryptom, besplatnim programom za enkripciju koji se, nažalost, više ne razvija. Isto vrijedi i za PGP te OTR chat enkripciju.

S druge strane, VPN ne predstavlja nikakav problem za NSA, baš kao niti HTTPS. Praćenje određene datoteke na internetu NSA stručnjaci opisuju kao 'trivijalno', dok zaštićeni ruski mail servis Mail.ru predstavlja tek 'osrednji' problem.

No, Snowdenovi dokumenti nose datume iz 2012., a dvije godine u svijetu enkripcije znače jaaako puno. Stručnjaci okupljeni na Chaos Computer Club konferenciji u Hamburgu, gdje su Snowdenovi dokumenti objavljeni, smatraju kako nema previše razloga za optimizam ukoliko briješ na online anonimnost.

'Za vrijeme kripto ratova mislili smo kako pobjeđujemo', izjavio je stručnjak za enkripciju Jacob Appelbaum.

'Mislili smo kako kriptografijom možemo poremetiti ravnotežu. Sad vidimo da prve kripto ratove ne da nismo dobili, već na znamo jesmo li ih izgubili ili još uvijek traju.'

Izvor

Posljednja izmjena: 03.01.2015.
Možda će te zanimati i: