bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Stol kao iPhone tipkovnica
‹ Tech novosti

Stol kao iPhone tipkovnica 13.11.

Švicarski dizajner Florian Kräutli razvio je program koji omogućava iPhoneu da svaki stol ili sličnu ravnu površinu pretvori u funkcionalnu tipkovnicu. Nije u pitanju nikakva čarolija, trik je u prepoznavanju vibracija koje uzrokuju naši prsti dok tipkamo

Sustav kojeg je mladi Švicarac osmislio i nazvao Vibrative koristi akcelerometar, ugrađen u svaki iPhone, kako bi izmjerio snagu udaraca i frekvenciju vibracija koje proizvode naši prsti za vrijeme tipkanja. Ti podaci se zatim uspoređuju s referentnim podacima te sustav određuje približnu lokaciju koju smo 'pritisnuli'. Vibrative na ovaj način može pogoditi pravu tipku u 80 slučajeva, a preostalih 20 posto ispravljaju ugrađeni rječnik i 'autocorrect'.

'Signali, koje prikupljamo i prepoznajemo, prilično su slabi', kaže Florian, 'No, ako će akcelerometri postati osjetljiviji i naš sustav će postati precizniji i bolji.' Naime, Švicarac smatra kako proizvođači namjerno ograničavaju akcelerometre unutar smartphonea i na taj način smanjuju potrošnju baterije.

Vibrative radi bolje na manjim površinama, jer su na takvim površinama jače vibracije nastale tipkanjem. Svi oni koji napamet znaju raspored tipaka na tipkovnici, mogu tipkati bez priloženog 'šalabahtera', nacrtanog na komadu običnog papira.

Apple trenutno ne dozvoljava appove koji mijenjanju način rada iOS tipkovnice pa je Florian za Vibrative morao 'jailbreakati' svoj iPhone. Android nema takvih ograničenja i zbog toga 'droidi' imaju gomilu sličnih aplikacija koje poboljšavaju rad tipkovnice, poput SwiftKeya.

Vibrative bi uskoro trebao biti dostupan na svim mobilnim platformama, jer su za njegovo funkcioniranje dovoljni smartphone s akcelerometrom i ravna površina.

Smartphone imamo, stol imamo… fali nam jedino Vibrative pa da počnemo izazivati začuđene poglede dok tipkamo po stolu u omiljenom kafiću.

Posljednja izmjena: 13.11.2012.