bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Struja za siromašne iz starih laptopa
‹ Tech novosti

Struja za siromašne iz starih laptopa 08.12.

Stare, islužene baterije za laptope u sebi skrivaju dovoljno energije da mogu poslužiti izvor napajanja za milijarde ljudi širom svijet koji žive u siromaštvu. Koncept je isproban u Indiji i stvar šljaka

Znanstvenici iz IBM-a testirali su odbačene baterije iz prijenosnika i otkrili kako većina takvih baterija još uvijek može pokretati LED žarulju 4 sata dnevno, i tako punih 12 mjeseci.

IBM-ovci tvrde kako su odbačene baterija najjeftiniji izvor energije za siromašne stanovnike Trećeg svijeta, o zbrinjavanju elektroničkog otpada na ovaj način da i ne govorimo.

Istraživanje su osmislili IBM stručnjaci iz Indije, konstruirali su akumulatore od starih baterija i svoje rješenje odmah testirali u praksi. Inače, u Indiji nekih 400 milijuna stanovnika nema pristup električnoj mreži!

Uređaj, nazvan UrJar, pokazao se uspješnim, a pogotovo se dopao uličnim prodavačima i siromašnim obiteljima iz sirotinjskih kvartova u velikim indijskim gradovima.

Procjenjuje se kako bi UrJar u prodaji koštao 70-ak kuna, a kupcima jedino preostaje pronaći utičnicu gdje će svaki dan napuniti uređaj za što bi se trebale pobrinuti lokalne vlasti postavljanjem punktova za punjenje.

UrJar bi trebao pomoći i kod zbrinjavanja e-otpada koji postaje sve veći problem širom svijeta. Samo u SAD-u, svake se dan u smeće baca 142.000 računala što rezultira brojkom od 50 milijuna računala godišnje.

Slično je i u Indiji koja proizvodi 32 tone takvog otpada dnevno. UrJar bi trebao riješiti dio tog otpada i nečije smeće pretvoriti u blago koje bi mnogima trebalo poboljšati i uljepšati živote.

Izvor

Posljednja izmjena: 08.12.2014.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
 • nikpiri 07.09.2015. 10:01
 • Treba im donirati solarne uređaje,a ne otpad.
  Ako su siromašni to ne znači da su glupi.
 • 0 Odgovora
 • Bert 15.12.2014. 11:10
 • To je sramota ! Vrlo skupo recikliranje opasnog otpada baciti na leđa sirotinji i to je humanitarni bezobrazluk. Kad se potroše te baterije onda siromasima ostaje smeće !! Sramota je i tu vijest objaviti ovako i to bez komentara !
 • 1 Odgovor
 • Drongo 27.12.2016. 09:30
 • Potpun i dobar komentar. Slažem se.
 • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)