bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Šukun-iPhone
‹ Tech novosti

Šukun-iPhone 12.03.

iPhone je globalna ikona. Prepoznatljiv je u svim dijelovima svijeta pa nevjerojatno zvuči činjenica da je prvi iPhone proizveden prije šest godina, a 2005. prototip iPhonea izgledao je potpuno neprepoznatljivo

Nećeš vjerovati, ali na slici iznad nalazi se iPhone. Naravno, riječ je o ranom prototipu u vrijeme kada nitko izvan Applea, a niti mnogi unutar tvrtke, nisu znali na kakvom to proizvodu rade. Ovaj prototip iPhonea datira iz 2005. godine, iz jednog drugog vremena u kojem je Apple bio poznat kao proizvođač računala i mp3 playera.

Sama pomisao da bi se Apple mogao upustiti u proizvodnju mobitela tada je izazivala nevjericu, pa i podsmjeh. Mnogi su sumnjali u genijalnost Stevea Jobsa, a on ih je iznova razuvjeravao s novim uspješnom proizvodima. Jobs je već 2005., a vjerojatno i ranije, znao koji je slijedeći Appleov proizvod – smartphone koji će promijeniti način na koji doživljavamo i koristimo mobitele.

iPhone nije nastao preko noći. Godinama se radilo na izradi prvog modela, a do sada nismo znali kako su izgledali rani prototipovi. No, zahvaljujući bivšem zaposleniku Applea po prvi put imamo prilike vidjeti iPhone iz 2005. godine. Zaposlenik, koji želi ostati anoniman iz razloga pravne prirode, objašnjava kako niti oni sami nisu znali na čemu to točno rade.

Rani je prototip imao mnoštvo portova koji ga više čine računalom, a manje mobilnim uređajem. Osim uobičajenih USB portova, tu su i Ethernet pa čak i serijski port. Apple nikad nije namjeravao sve ove silne ulaze i izlaze ugraditi u završni proizvod, naprosto je riječ o toma da je uređaj tako bilo lakše spojiti, umrežiti i testirati.

Prototip i dimenzijama više podsjeća na računalo nego na mob. 13x18 centimetara i 5 cm debljine danas se čini velikim, ali prije osam godina bilo je pravo inženjersko čudo na tako mali uređaj instalirati i pokrenuti verziju operativnog sustava OS X. Prototip je radio savršeno, a već tada je Apple koristio Samsungove ARM procesore, vrlo slične onima koji su na kraju završili u pravom iPhoneu.

I, što kažeš? Da ti je netko prije osam godina rekao da će ovakav gadget osvojiti svijet, bi li mu povjerovao? Iskreno, mi bi mu se nasmijali u facu. Upravo u tome je razlika između nas i genijalaca poput Stevea Jobsa.

Izvor

Posljednja izmjena: 12.03.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Mladen Zelčić 13.03.2013. 20:02
  • cjena mi ne odgovara............
  • 0 Odgovora
  • malabiljka 13.03.2013. 17:40
  • Ajme šta bi bilo lipo nosit po gradu ovi prototip, pa kad zazvoni izvuć ga iz vriće, duboko udahnuti i viknuti: Alooo, jel se čujemooo?!
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)