bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Superbrzi, besplatni Wi-Fi
‹ Tech novosti

Superbrzi, besplatni Wi-Fi 12.06.

U mnogim gradovima dostupan je besplatan internet putem Wi-Fi hotspotova, no većina ih je sporija od starog, zvrndavog 56k modema. Ne i glavnom gradu Finske. Žitelji i gosti Helsinkija mogu koristiti Wi-Fi internet brzine preko 20 Mbps

Nikad nismo bili u Helsinkiju, ali čuli smo priče o gradu u kojem je internet besplatno dostupan svima i to na skoro svakom koraku. Još 2006. godine, prilikom instaliranja Wi-Fi mreža u svim uredima gradske vlasti, odlučeno je da se takve bežične mreže učine dostupnim svima.

Ova politika nastavljena je sve do danas što je rezultiralo time da je cijeli grad premrežen besplatnim hotspot točkama na kojima brzina downloada i uploada prelazi 20 Mbps.

Svi oni koji koriste te Wi-Fi pristupne točke, mogu to činiti posve besplatno nakon što prihvate upozorenje da korištenje javnih mreža nije sigurno.

Gradski oci Helsinkija kažu da održavanje takve mreže nije pretjerano skupo. Godišnje održavanje svake pristupne točke grad košta oko 4.000 eura, a mrežu ionako održavaju za potrebe gradskih službi.

Znači, umjesto izgradnje jednog mramornog WC-a, u Zagrebu smo mogli platiti godišnje održavanje više od 160 brzih, besplatnih WI-Fi hotspotova.

Sigurni smo da i u drugim hrvatskim gradovima ima primjera trošenja novca na nepotrebne stvari dok su nam internetske brzine još uvijek na europskom začelju.

Zanimljivo je da besplatni Wi-Fi u Helsinkiju najviše koriste turisti dok lokalno stanovništvo 20 Mbps smatra presporim zahvaljujući 4G brzinama koje imaju na svojim mobilnim uređajima.

Izvor

Posljednja izmjena: 13.06.2015.
Možda će te zanimati i: