bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Svjetiljka koja me špijunirala
‹ Tech novosti

Svjetiljka koja me špijunirala 06.12.

Svakodnevno instaliramo nove aplikacije i uglavnom ne razmišljamo što svi ti appovi rade, a da mi pojma nemamo. Recimo, naizgled bezazleni Brightest Flashlight nije samo baterijska svjetiljka već i aplikacija za špijuniranje

Goldenshores Technologies, tvorci popularne Android aplikacije Brightest Flashlight, ovaj su tjedan postigli nagodbu s američkom Saveznom komisijom za trgovinu. Obvezali su se da će korisnike ubuduće morati upozoriti da njihova aplikacija ne samo što pretvara mobitel u baterijsku svjetiljku, već potajno prikuplja podatke o lokaciji, te da će obrisati sve osobne podatke o desecima milijuna korisnika koje su prikupili.  

Ukratko, popularni Brightest Flashlight, kojeg mnogi od nas koriste na svojim Android mobačima, potajno nas cijelo vrijeme špijunira te podatke o tome gdje smo bili šalje u Goldenshores. Ti podaci su potom prodavani agencijama koje se bave oglašavanjem kako bi 'skrojili' oglase i ponude prema našim navikama.

Iako Brightest Flashlight prilikom instalacije korisnicima nudi opciju isključivanja pristupa lokaciji, ova opcija je samo kozmetičke prirode. Bez obzira na odabir, app je podatke o kretanju, zajedno s ID brojem tvog uređaja, uredno slao u 'centralu'.

Pomoću tih podataka može se saznati skoro sve – gdje živiš, gdje radiš, koje trgovine posjećuješ, kad si bio u kinu, ideš li u crkvu… dok god nosiš mobitel u džepu, nemaš tajni. Naravno, Brightest Flashiligt nije jedina aplikacija koja ovo radi, ali je jedna od rijetkih koja to radi potajice. Svaki put kad prilikom instalacije nekog novog appa ili igre potvrdiš da dopuštaš pristup svemu i svačemu, ti ustvari širom otvaraš prozor u svoj privatni svijet.

Cijena je to koju plaćamo globalnoj umreženosti i pristupačnosti i, za većinu nas, cijena koju smo spremni platiti sve dok netko ne izigra naše povjerenje. Netko poput Goldenshores Technologies i njihove naizgled bezazlene aplikacije.

Koristiš Brightest Flahslight? Isprobaj TeslaLED, Android app svjetiljku bez reklama, bez pristupa nepotrebnim podacima i bez sličnih gluposti.

Izvor

Posljednja izmjena: 07.12.2013.
Možda će te zanimati i: