bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Tablet zna znakovni jezik
‹ Tech novosti

Tablet zna znakovni jezik 07.12.

Gluhe osobe pozdravile su dolazak SMS-ova i elektroničke pošte. Glasovna komunikacija gubi na važnosti, ali još je uvijek najintimniji i najosobniji oblik sporazumijevanja. Rijetki znaju znakovni jezik pa se gluhonijeme osobe snalaze na razne načine u verbalnoj komunikaciji. Ne zadugo…

Otkad je civilizacije, gluhi i gluhonijemi susreću se s problemom komuniciranja s osobama koje čuju, a takvi su u debeloj većini. I upravo je ta većina razlog zašto od njih očekujemo da se prilagode našem svijetu, umjesto da im bar donekle izađemo u susret.

Bi li nam škodilo da u osnovnoj školi imamo predmet na kojem bi nas učili osnove znakovnog jezika? Sigurno bi nam takvo što bilo korisnije u životu nego bubanje napamet još jedne Matoševe pjesme ili znanje kako je jakost struje u strujnom krugu proporcionalna naponu.

Anyway, činjenica je da se gluhe osobe jako teško sporazumijevaju sa svima koji ne znaju znakovni jezik i bilo je krajnje vrijeme da netko napiše aplikaciju za 'prevođenje'.

Upravo takav servis razvijaju u tvrtki MotionSavy. Uni je jedinstven softver koji će, tvrde u MotionSavyju, prepoznati znakovni jezik i korisnikovu gestikulaciju pretvoriti u slova i riječi. Uni prepoznaje više od 2.000 znakova, a trebao bi raditi na stolnim računalima i posebnom tabletu.

Kupci će moći birati između softverske verzije za PC i Mac računala, koja košta 99 dolara, te Uni Pro tableta, konstruiranog specijalno za ovu aplikaciju, po cijeni od 799 dolara. Početak prodaje najavljen je za ljeto sljedeće godine.

Kako bi osigurali daljnji razvoj aplikacije i dodavanje novih riječi znakovnog jezika u Unijev rječnik, kupci će imati opciju pretplate u iznosu od 20 dolara mjesečno. Za tu ću lovu dobivati redovne patcheve koji će Uni poboljšavati i dodatno ga proširivati.

Treba li ti ovakav alat, preporučujemo da se strpiš do ljeta i pričekaš prve recenzije. Znaš i sam - kad su u pitanju nove tehnologije i novi gadgeti, ništa nije sigurno.

Izvor

Posljednja izmjena: 08.12.2015.
Možda će te zanimati i: