bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Taktilni tablet za slijepe
‹ Tech novosti

Taktilni tablet za slijepe 27.06.

Austrijski startup Bitlab Technology predstavio je prvi tablet koji, zahvaljujući novoj tehnologiji, ima zaslon sposoban za 3d prikaz brailleovih slova, slika, zemljopisnih karti… Tehnologija koja bi uvelike trebala olakšati život slijepim osobama

Uvijek smo pomalo sumnjičavi prema 'revolucionarnim tehnologijama', ali nadamo se da tehnologija predstavljena u Parizu prošli tjedan uskoro uistinu zaživjeti. Naime, ekipa iz Austrije, okupljena u startupu Bitlab Technology, predstavila je svoj revolucionarni tablet namijenjen slijepima osobama.

'Stvaramo potpuno novu tehnologiju koja stvara Brailleovo pismo na potpuno nov i inovativan način bez ikakvih mehaničkih elemenata', tvrdi Slavi Slavev, jedan od suosnivača Bitlaba.
'Naša tehnologija je skalabilna i omogućuje prikaz slika te dozvoljava potpun taktilan prikaz karti i grafika. Savršen je edukacijski alat za slijepe.'

Slični uređaji dostupni na tržištu omogućuju slijepima da 'pročitaju' samo slova Brailleove abecede i to red po red dok Bitlabov tablet koristi takozvane 'tekuće mjehuriće' koji na zaslonu tableta stvaraju trodimenzionalni prikaz.

Bitlab već ima radni prototip svog uređaja i upravo ga predstavljaju potencijalnim investitorima. Nadaju se kako bi se njihov tablet na tržištu mogao pojaviti već krajem sljedeće godine i to po znatno nižoj cijeni od trenutno dostupnih i tehnološki zastarjelih uređaja za prikaz Brailleova pisma.

Izvor

Posljednja izmjena: 01.07.2015.
Možda će te zanimati i: