bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Talijani printaju kuće
‹ Tech novosti

Talijani printaju kuće 20.09.

Talijanska tvrtka WASP predstavila je svoj novi 3d printer. Riječ je o konstrukciji visokoj 12 metara koja bi, koristeći materijale poput gline ili obične zemlje, trebala graditi jeftine kuće u zemljama gdje mnogi nemaju krov nad glavom. Naglasak je na 'trebala'

3d printanje je postalo popularno i svi pokušavaju zaraditi neku kunu na račun nove tehnološke novotarije. Ok, nije nova, ali su je mainstream mediji tek nedavno počeli ozbiljnije obrađivati i samim tim ovaj način manufakture sve je isplativiji.

Pomama za 3d printanjem pokušavaju iskoristiti i dečki iz talijanske tvrtke World’s Advanced Saving Project (WASP) koji proizvode 3d printere. Kako bi privukli pažnju potencijalnih kupaca i investitora, ovaj su vikend predstavili jedan od najvećih 3d printera na svijetu.

Konstrukcija visoka 12 i široka šest metara postavljena je na ledini nedaleko Bologne. Divovski 3d printer rani je prototip uređaja koji bi svoju primjenu trebao naći u nerazvijenim zemljama. Kao materijal koristi blato ili glinu i može isprintati jednostavne konstrukcije poput zidova kuća ili čak kompletnih koliba.

Printer, nazvan Big Delta, navodno trošl vrlo malo energije, ali upitna je njegova isplativost s obzirom na cijenu jedne takve konstrukcije i njeno pomjeranje po pustinjama i prašinama država Trećeg svijeta.

Bilo kako bilo, ne sumnjamo da će u relativno skoroj budućnosti ovakvi printeri zbilja graditi prave kuće, a Big Delta svojevrsni je vjesnik takve budućnosti. Uz sve to, sjajan je marketinški trik za ekipu iz WASP-a i njihove 3d printere.

Izvor

Posljednja izmjena: 21.09.2015.
Možda će te zanimati i: