bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Trči Spot, trči
‹ Tech novosti

Trči Spot, trči 12.02.

Obožavamo visoku tehnologiju, robote i slične stvari, ali ovaj nas je video s psima-robotima pomalo uznemirio. Vidjeti strojeve koji kretnjama neodoljivo podsjećaju na svima poznate životinje prilično je neobično, da ne kažemo creepy

Spot, robotski pas tvrtke Boston Dynamics u vlasništvu Googlea, nije nikakva novost, ali novi video objavljen u utorak pokazuje koliko daleko je otišla ova tehnologija. Naime, Spot sad ne samo da održava ravnotežu kad ga se gurne i šeće gdje god mu se prohtije, već pokazuje pomalo jezive društvene sklonosti, baš kao pravi pas.

Dva robota u videu se igraju, love te trče i teško se oteti dojmu kako je riječ o živim, a ne mehaničkim stvorenjima. 'Sudari dvaju robota rezultiraju s tim da se međusobno poravnavaju tijekom kretanja', kaže Iain Couzin, biolog i stručnjak za kolektivno ponašanje životinja s Princetona.

'To je važan čimbenik – jednostavni sudari među jedinkama dovode do grupnog, usklađenog gibanja.'

Spot zasad nije programiran da surađuje sa svojom, robotskom bratijom, ali i ovakav jednostavan način koordinacije kretanja daje itekako impresivne rezultate. Nije teško zamisliti hordu ovakvih robota kako se kreću u svojevrsnom mehaničkom čoporu.

Couzin ide toliko daleko da ovu vrstu ponašanja naziva društvenom interakcijom: 'Bez obzira na to što su interakcije primitivne, nema sumnje da mogu poboljšati sposobnosti robota da autonomno donose odluke'.

Nadamo se samo da će ovakvi roboti znati prepoznati i zaobići ljudsko biće dok trče za mehaničkim zečevima u ne tako dalekoj budućnosti.

Izvor

Posljednja izmjena: 12.02.2015.
Možda će te zanimati i: