bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Tvoj mob sad je i ključ hotelske sobe
‹ Tech novosti

Tvoj mob sad je i ključ hotelske sobe 03.11.

Dođeš prvi dan u hotel, izignoriraš recepciju, odmah uđeš u lift i odeš do sobe koju si rezervirao putem interneta. Ispred vrata izvadiš mobitel i pokreneš aplikaciju koja otključa vrata tvoje sobe. Dobro došli u budućnost

Hotelski lanac Starwood počeo je gostima nuditi mogućnost zaobilaženja petljancija prilikom prijave u hotel i sav posao prepustiti sustavu koja radi putem smartfon aplikacije.

Starwood je u ovaj Bluetooth sustav uključio 30.000 soba u 150 hotela. Drugi hotelski lanac, Hilton, također radi na uvođenju sličnog sustava u čak 600.000 hotelskih soba širom svijeta. Sve pet, jedino nam nije jasno zašto su odabrali Bluetooth umjesto NFC-a?

Anyway, proizvođač sustava tvrdi kako hakeri nemaju šanse otključati sobe, jer sve radi na enkriptiranom, sigurnom kanalu. No, neki stručnjaci smatraju kako sustav ipak nije potpuno siguran.

'Ništa nije 100% sigurno i jednom kad ova tehnologija postane dovoljno raširena, ujedno će postati i primamljiva meta za hakere', kaže profesor Alan Woodward sa Sveučilišta Surrey.

'Možda je sustav sigurniji od standardnih hotelskih brava na kartice, ali upotreba jakih sigurnosnih mjera, poput AES enkripcije, ne znači da netko neće pronaći alternativno rješenje.'

Slično razmišlja i sigurnosni stručnjak Joshua Wright: 'Ne znam zašto tvrtke misle da su bolje u enkripciji od iskušanih standarda koji su provjereni sa svih strana.'

Sigurnosne teme na stranu, mi, gosti takvih hotela, sigurno ćemo znati cijeniti ovaj sustav. Što manje vremena provedemo na recepcijama i u sređivanju papirologije, imat ćemo više vremena za uživanje i odmor.

Izvor

Posljednja izmjena: 03.11.2014.
Možda će te zanimati i: