bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Tvoj smartfon je ključ
‹ Tech novosti

Tvoj smartfon je ključ 09.05.

Dolaziš pred svoja ulazna vrata, a ključa nigdje. Panika! Cijelu noć si brijao i naravno da ne možeš pogoditi bravu ključem kad sve vidiš duplo. Ups! Ništa zato, ključ ti ionako ne treba ako imaš smartfon i UniKey

Ključevi će se uskoro pridružiti video kasetama i fiksnim telefonima u muzeju stvari koje je pregazilo vrijeme. Mobiteli polako, ali sigurno mijenjaju novčanike, posjetnice, papiriće i sve ono što smo donedavno nosili po džepovima i torbama, pa zašto onda ne bi zamijenili i ključeve? Već smo pisali o vratima koje je moguće otvoriti i zatvoriti putem smartfona, ali sve dosadašnje tehnologije zahtijevale su ugradnju kamera, promjenu vrata te slične skupe i nepotrebne zahvate. UniKey je puno jednostavniji – sve što trebaš je promijeniti bravu na vratima i klasični, metalni ključ nakon toga možeš baciti u smeće.

Na prvi pogled, UniKey izgleda kao obična brava. No, umjesto ključa UniKey bravu otključavaš i zaključavaš laganim dodirom. Nije čarolija, već bežična tehnologija. Naime, UniKey ima ugrađen senzor koji reagira čim se neka osoba približi vratima. Putem Bluetooth veze ova 'pametna' brava potom počne komunicirati s iOS aplikacijom na smartfonu osobe koje je pred vratima i ukoliko se brava i mobač 'prepoznaju' vrata će se otvoriti pritiskom prsta na bravu.

No, to nije sve. UniKey app omogućava slanje virtualnih ključeva, bilo onih stalnih ili privremenih. Naravno, trajne ključeve imat će članovi obitelji, a privremene možeš poslati frendovima koji dolaze na tulum u subotu navečer. Za svaki privremeni ključ možeš specificirati datum i vrijeme trajanja, te ih u svakom trenutku možeš poništiti. Štoviše, ključ možeš podesiti tako da samo zaključava vrata, ali ih ne otključava i obratno.

Nema frke niti ako izgubiš mobitel s ključem. Ulogiraj se na UniKey stranicu i poništi ključ na izgubljenom mobu te prebaci virtualni ključ na novi mobitel. Na službenoj stranici također možeš vidjeti evidenciju korištenje svake UniKey brave te uključiti opciju slanja SMS ili email obavijesti kad god netko iskoristi ključ osim tebe.

Prvi UniKey, Kwikset Kewo, uskoro će u prodaju po cijeni od 250 dolara. Skupo, ali znaš kako to ide kod novih tehnologija. Strpjet ćemo se još godinu-dvije dok cijene ne padnu, a zatim na ulazna vrata stavljamo UniKey bravu, a metalni ključ šaljemo u ropotarnicu povijesti.

Izvor

Posljednja izmjena: 09.05.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • <deleted> 10.05.2013. 11:53
  • Koje veselje za lopove. Ne mora se više niti potruditi naučiti kako se majstorski obija brava ....
  • 0 Odgovora
  • Kvrga 10.05.2013. 11:29
  • Definitivno zanimljivo...
    Bar mi više neće ključevi bušit džepove na hlačama :)
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)