bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
U slobodno vrijeme, gradi superračunala
‹ Tech novosti

U slobodno vrijeme, gradi superračunala 06.06.

Brian Guarucci je IT stručnjak koji baš jako voli računala. Toliko voli hardver da je u slobodno vrijeme odlučio napraviti jedno superračunalo. Trebalo mu je samo 2.500 dolara da sklopi stroj koji je 17 puta brži od komercijalno dostupnih kanti

Posao obično ne donosimo kući i nastojimo slobodno vrijeme potrošiti na stvari koje nemaju pretjerano veze s onim što radimo za život. No, Brian Guarucci, softverski inženjer zaposlen u Twitteru, i kod kuće vrijeme provodi u svijetu računala.

Njegov Twitter bio kaže kako 'voli svoje tvitove onako kako voli svoja računala – brze' pa je logično da Brian slobodno vrijeme provodi sklapajući što brža računala. Njegov zadnji projekt, superračunalo brzine 208 gigaflopa, izgrađeno je od dijelova dostupnih u slobodnoj prodaji. Za usporedbu, to je 17 puta brže od najboljih procesora koji se trenutno mogu naći na tržištu.

Brian je za izradu superračunala upotrijebio 8 Parallela matičnih ploča, posebno dizajniranih za paralelno računarstvo, 2 Intel NCU procesora s 16 giga RAM-a i 120GB SSD na svakom, uobičajenu hrpu kablova, napajanje i kućište. Odlučio se za okruglo kućište kako bi odao počast najslavnijem superračunalu u povijesti – Crayu 1. Svoje, 'uradi sam' računalo, Brian je nazvao Parallac.

Upitan za što će mu služiti superračunalo, Brian je odgovorio: 'Imam odličnu priliku isprobati različite vrste paralelnog računarstva na ovom sustavu pa ću platformu koristiti uglavnom za eksperimentiranje'.

Ima takvu makinu, a on će eksperimentirati, umjesto da se igra? Stvarno…

Izvor

Posljednja izmjena: 06.06.2014.
Možda će te zanimati i: