bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Umjetna inteligencija pomaže u dijagnosticiranju bolesti
‹ Tech novosti

Umjetna inteligencija pomaže u dijagnosticiranju bolesti 05.08.

Japanski doktori po prvi su put koristili umjetnu inteligenciju (UI) kako bi ispravno dijagnosticirali oblik leukemije od kojeg je bolovala jedna pacijentkinja. Uobičajene metode nisu otkrile od čega žena boluje, a nakon ispravne dijagnoze primijenjena je terapija koja joj je spasila život

Nakon neuspješne terapije primijenjene na Japanki koja boluje od leukemije, japanski liječnici za pomoć su se obratili Watsonu, naprednom UI sustavu za strojno učenje kojeg IBM razvija godinama.

Watson je proučio ženin genetski kod, usporedio ga s informacijama iz više od 20 milijuna onkoloških studija i uspješno dijagnosticirao rijetki oblik leukemije od kojeg Japanka boluje. Predložena je nova terapija koja se pokazala daleko učinkovitijom od prijašnjih.

Uspjeh Watsona pokazao je kako postoji velik potencijal primjene obrade podataka putem UI u medicini, a ne samo, kao do sad, u informatici i za analizu burzovnih trendova. Uz dovoljno podataka o genima pacijenta te uz algoritme prilagođene dijagnosticiranju, alati poput Watsona mogli bi skoro pa savršeno dijagnosticirati bolesti i propisivati doze lijekova i terapije krojene prema pacijentovom genetskom kodu.

Naravno, prvo bi trebalo stvoriti genetsku bazu podataka, a Watson ne bi mogao dijagnosticirati rijetke poremećaje koji nisu dovoljno dobro dokumentirani u medicinskim istraživanjima.

No, sad znamo da imamo tehnologiju koja bi za nekoliko godina mogla stvoriti računalnu verziju Dr. Housea, softver koji će jednako dobro dijagnosticirati bolesti, a da pritom neće ići na živce kolegama i svojim pacijentima.

Izvor

Posljednja izmjena: 07.08.2016.
Možda će te zanimati i: