bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Velik korak za UI, mali korak za mačke
‹ Tech novosti

Velik korak za UI, mali korak za mačke 26.06.

Što radi 16.000 računala u Google X laboratoriju? Nećeš vjerovati, ali sva ta skupa mašinerija provodi dane gledajući mačke na YouTubeu. Naime, u dotičnom laboratoriju pokušavaju simulirati rad ljudskog mozga na računalu

Umjetna inteligencija (UI) postoji samo u SF filmovima. Zasad. No, računalni eksperti širom svijeta već desetljećima rade kako bi od glupih računala stvorili nešto više. Sposobnost da računala, tj. računalni programi, počnu učiti sveti je Gral informatičke tehnologije. Nije pitanje možemo li stvoriti umjetnu inteligenciju već kada.

Problemom UI bave se i u Google X laboratoriju, istom onom u kojem su izumili automobil koji vozi sam te naočale za poboljšanu stvarnost. Tri Google X zaposlenika već godinama rade na stvaranju simulacije ljudskog mozga. Napisali su algoritam, spojili 16.000 kompjutora i tako stvorili računalnu mrežu s više od milijardu veza. Impozantna brojka, ali to još uvijek ništa naspram ljudskog mozga koji ima između 100 i 500 bilijuna sinapsi tj. veza. Za sve one koji su prespavali satove matematike bilijun izgleda ovako: 1000000000000.

Google X računalima prikazane su slučajno odabrane fotke, po jedna iz svakog od 10 milijuna slučajno odabranih YouTube video klipova. Puno toga je bilo slučajno, ali 'mreža' je, na opće iznenađenje ponosnih roditelja, ubrzo naučila prepoznati mačke. Zato mačke? Vjerojatno zato što mačke vladaju internetom, bilo u formi lolcatsa, GIFova, a pogotovo video klipova, a osim toga toliko su slatke da im čak niti računala ne mogu odoljeti.

Iako je nama ljudima, a i mnogim životinjama, mehanizam prepoznavanja nešto što se podrazumijeva, računala su sasvim druga priča. Naučiti računalo da prepozna nešto i da zatim to naučeno znanje primjeni, ogroman je korak na polju razvoja umjetne inteligencije.

Uspjeh trojice znanstvenika donio im je promaknuće unutar Googlea, a cijeli projekt preseljen je u odjel koji se bavi primarnim biznisom tvrtke - pretraživanjem. Potencijalne primjene ovog otkrića mogle bi poboljšati pretraživanje fotografija te prepoznavanje govora na računalima i mobitelima.

Možda ćemo uskoro naše mobitele moći naučiti hrvatski umjesto da konzultiramo rječnik i pogađamo pravi naglasak engleskog kad god želimo ispasti 'cool' dajući glasovnu naredbu našem iPhoneu. CAN I PAAK MY CARRR IN GARAŽ?

Posljednja izmjena: 02.07.2012.