bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Veliki Koozoo te gleda
‹ Tech novosti

Veliki Koozoo te gleda 01.03.

Pomoću Koozoo aplikacije svaki iPhone i Android mob uskoro ćeš moći postaviti bilo gdje, spojiti se na net i cijelom svijetu pokazati što se događa u tvom ili susjednom dvorištu. Ne zaboravi prije toga počistiti, pokositi travu i zasaditi koji cvijet :)

Mladi Amerikanac iz San Francisca, Drew Sechrist, provodio je godišnji odmor daleko od kuće, pod meksičkim suncem. No, ubrzo ga je počela prati nostalgija. Zaželio se poznatih ulica i poznatih faca pa se upitao zašto u današnje vrijeme, kad je cijeli svijet umrežen, ne može vidjeti i saznati što se događa kod kuće. Zašto ne može vidjeti kakav je promet u ulici u kojoj živi, ima li gužve u omiljenom restoranu i hakla li netko košaricu na obližnjem igralištu?

Pet godina i 2,5 milijuna dolara kasnije Sechrist je iPhone/iPod Touch aplikacijom Koozoo odgovorio na sva svoja pitanja. Koozoo je vrlo jednostavan app. Nakon što ga skineš i instaliraš tvoj mobitel će postati kamera koja snima i, putem 4G veze ili Wi-Fija, streama video dostupan drugim Koozoo korisnicima. Štoviše, Sechristova tvrtka čak će ti poslati i držač pomoću kojega mob možeš pričvrstiti na prozorsko staklo kako bi kamera uhvatila što bolji kadar. Naravno, uvijek možeš odabrati želiš li dijeliti svoj stream ili ne.

Sechrist očekuje da će korisnici app upotrebljavati da bi gledali live feed stanja u prometu, provjeravati ima li slobodnih mjesta na parkingu, ima li gužve u omiljenim im restoranima ili na plažama... mogućnosti su skoro neograničene.

Aplikacija ustvari ne streama bez prestanka i tako ne zagušuje Wi-Fi niti ti nabija astronomske cijene 4G uploada. Mob svakih par minuta 'okine' fotku i pošalje je na net, a samo ako se netko putem Koozooa spoji na tvoj mob, tek onda se pali pravi stream. Kvaliteta slike ovisi o brzini uploada, a app podržava brzine od 200 do 800 kbps, s tim da pri maksimalnoj brzini video ide u rezoluciji od 720 linija.

Aplikacija ne snima zvuk, što bi donekle trebalo pomoći iluziji očuvanja privatnosti, ali kad netko može postaviti kameru bilo kad i bilo gdje, bojimo se da će anonimnost i privatnost ubrzo postati prošlo svršeno vrijeme. Ovoga su svjesni i u Koozoou pa zbog toga nastoje osmisliti sustav koji će koliko-toliko sprečavati zlouporabu. Korisnici se korištenjem Koozooa obvezuju da će streamati samo snimke s javnih površina, ali linija između privatnog i javnog u ovom je slučaju vrlo tanka.

App zasad radi samo u San Franciscu i Austinu, a uskoro bi trebalo početi širenje po ostatku Amerike, Europe i svijeta. Osim iOS-a, Koozooo bi ovih dana trebao zaživjeti i na Android uređajima.

Dakle, imaš stari mob s kamerom koji skuplja prašinu negdje u ladici? Zašto ga ne bi pretvorio u Koozoo kameru koja će nadzirati što tvoj pas izvodi u stanu dok si na poslu ili koja će gledati na more s balkona vikendice dok odbrojavaš dane do početka godišnjeg odmora? Da ti pomognemo kod odbrojavanja - do službenog početka ljeta preostala su 'samo' 102 dana. :(

Izvor

Posljednja izmjena: 01.03.2013.