bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Vidi Pericu, kuca na gumicu
‹ Tech novosti

Vidi Pericu, kuca na gumicu 21.02.

Rijetki će prepoznati ovaj neobičan naslov. Naime, tako se zvala knjiga izdana u bivšoj državi 1985. godine. Zahvaljujući toj knjizi o programiranju na ZX Spectrumu, mnogi su danas odrasli ljudi krenuli u svijet informatike. 'Gumica' je pak bila nadimak ZX Spectruma kojeg ćemo uskoro moći kupiti u džepnoj varijanti s tisućama besplatnih igara

Nekad ne tako davno, prije tridesetak godina, nije bilo niti PlayStationa,  niti Xboxa niti tableta. Video igru bile su domena kućnih računala, tržišta na kojem su vladali Commodore 64 i ZX Spectrum.

Gameri su strogo bili podijeljeni u dva tabora i zdušno su branili omiljeni im stroj za igranje. I dok je Commodore ekipa vlasnike Spectruma posprdno nazivala 'gumičarima', zbog gumenih tipaka na neobičnom računalu kojeg je kreirao Sir Clive Sinclair, ovi su taj nadimak ponosno prigrlili.

Mlađi čitatelji vjerojatno nikad nisu vidjeli pravi Spectrum, ali sad će imati priliku zaigrati na tisuće igara iz tog doba zahvaljujući Vega Plus handheld konzoli za igranje. Konzolu je najavila nova tvrtka Sir Clivea Sinclaira, ekscentričnog inovatora zaslužnog za stari, dobri Spectrum koji se samo na Otoku prodao u više od pet milijuna primjeraka.

Sinclair je lovu za novu konzolu odlučio prikupiti putem crowdfundinga. Postavljeni cilj od 100.000 funti Vega Plus probila je u svega par dana i sad je već na nekih 250.000 funti.

Konzolu nakrcanu starim igrama možeš naručiti po cijeni od 100 funti, a njen tvorac obećava da će skoro sve igre izdane za ZX Spectrum, njih više od 14.000, biti dostupne za besplatno preuzimanje i igranje na konzoli.

Imaš starog koji je odrastao igrajući se na Spectrumu? Onda je ovo poklon koji će mu izmamiti osmijeh. Tko zna, možda te i zagrli od sreće. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 22.02.2016.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Sioux 07.03.2016. 08:29
  • Ali zato smo mi gumičari zezali Komodorce :"Ah, da kompjuter... Nemate ni CIRCLE u BASIC-u" ;-)

    Bila su to lijepa vremena, dočekati jutro igrajući Kung-fu kojeg je programirao naše gore list, gospodin Damir Muraja. Bila je to AFAIK prva igra domaća igra koja je bila hit u svijetu, još daleke 1983.

    Rekoh tati tada: "Kad narastem, bit ću programer";-) I stvarno... Postao sam programer ;-)
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)