bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Vidi tata, vozim bez ruku!
‹ Tech novosti

Vidi tata, vozim bez ruku! 27.05.

Godinama čitamo kako Google radi na samovozivom automobilu, a sad ga napokon možemo vidjeti. Izrađeni su prvi prototipovi i u Kaliforniji uskoro kreće testiranje ovih sporih, ali sigurnih vozila budućnosti

Iako samovozivi auto još uvijek zvuči kao znanstvena fantastika, on je odavno realnost. Prvi su testovi obavljeni već stotinama puta i vrijeme je da se počne sa slijedećom fazom – proizvodnjom i testiranjem na gradskim ulicama, u uvjetima pravog prometnog krkljanca.

Automobil kojeg ne treba voziti nekima možda ne zvuči primamljivo, ali razmisli što dobivaš s tim. Umjesto da se živciraš za volanom, moći ćeš na miru čitati dok te auto vozi na odredište, odrijemati, raditi na laptopu, čavrljati smartfonom bez da ugrožavaš sigurnost ostalih sudionika prometa… i pritom ostati smiren i odmoran.

Osim toga, ako malo više popiješ, takav auto će te odvesti kući, a više te nitko neće pitati imaš li vozačku i koliko si kaznenih bodova prikupio. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Možda kod nas, ali u Americi Google punom parom radi na proizvodnji prve serije takvih vozila.

Proizvest će ih stotinjak i uputiti ih na kalifornijske ceste kako bi testirali svaku sitnicu, pogotovo iz područja sigurnosti. Ova simpatična vozila nemaju volan niti upravljačku ploču, već samo dugme za pokretanje i zaustavljanje te zaslon sa zemljopisnom kartom i rutom. Brzina im je ograničena na 25 mph(40 km/s), a prilikom dizajniranja na prvom su mjestu bili udobnost i sigurnost.

Iskreno, ne bi imali ništa protiv da nas ovakvo čudo svako jutro, dok se još nismo pošteno razbudili, vozi na posao.

Izvor

Posljednja izmjena: 29.05.2014.
Možda će te zanimati i: