bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Virtualna stvarnost na iPhoneu?
‹ Tech novosti

Virtualna stvarnost na iPhoneu? 18.02.

Apple je upravo dobio patent za naočale koje koristi obični iPhone kao zaslon za dočaravanje virtualne stvarnosti. Nešto poput često spominjanog Oculus Rifta. Strah nas je pomisliti kako ćemo jednog dana izgledati hodajući s tim čudom na nosu

Velike korporacije skoro svakodnevno podnose patente, pogotovo u Americi, pa ne čudi što je tamošnji Patentni zavod zatrpan tisućama predmeta. Trebaju im godine dok određeni predmet ne stigne na red pa je tako i Apple tek ovih dana dobio patent na ime zahtjeva kojeg su podnijeli još tamo u rujnu 2008.

Patent su dobili za neobične naočale koje bi korisniku, uz nemalu pomoć sveprisutnog iPhonea, trebale dočarati virtualnu stvarnost (VR). Mobitel se uglavi u naočale umjesto stakla i uz pomoć posebnog softvera dočarava vizualni dio umjetne stvarnosti, dok se ugrađene slušalice brinu za pravi stereo doživljaj.

Svim ovim se upravlja pomoću priloženog daljinskog upravljača, dovoljno malog da se može nositi u šaci.

No, naučili smo da pušemo na hladno kad je u pitanju VR pa i ovaj put upozoravamo kako drugačija stvarnost ipak neće tako skoro zaživjeti na Applevim uređajima.

Naime, Apple je već dobio patent na sličan uređaj, a i sam Jony Iye, glavni dizajner u Appleu, nedavno je izjavio kako ljudsko lice nije pravo mjesto za nošenje gadgeta, aludirajući na Google Glass, već da je elektroničke uređaje prirodnije nositi na ručnom zglobu.

Ipak, Aple zadnjih mjeseci agresivno regrutira developere s iskustvom na VR polju. Neki Appleovi oglasi ističu potrebu za inženjerima 'sposobnima stvoriti visokoučinkovite aplikacije za integraciju sa sustavima virtualne stvarnosti za izradu prototipa i testiranje na korisnicima'.

Drugi oglas pak traži developere s Oculus Rift iskustvom koji mogu stvoriti 'vrhunske, fizički realne simulacije svjetova, vizuale i virtualnu stvarnost'.

Zvuči prilično komplicirano, ali ne bi oni tražili toliko ljudi s VR iskustvom da nešto ne kuhaju u svojim laboratorijima.

Izvor

Posljednja izmjena: 18.02.2015.
Možda će te zanimati i: