bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Virtualna stvarnost pred vratima
‹ Tech novosti

Virtualna stvarnost pred vratima 19.01.

Znaš onu kinesku, 'ne dao ti Bog da živiš u zanimljivim vremenima'? Nemamo pojma što bi Kinezima, ali mi obožavamo zanimljiva vremena, poput ovih. Svako malo pojavi se gadget koji obećava pravu malu revoluciju, gadget poput Oculus Rifta

Praktički otkad postoje video-igre i računala čitamo o virtualnoj stvarnosti (virtual reality - VR). Mogućnost da 'uronimo' u virtualni svijet i na trenutak zaboravimo na stvarnost neodoljivo privlači gamere, i ne samo njih. Brojni pokušaji naočala za VR do sada nisu davali rezultate iz jednostavnog razloga - hardver za izradu dovoljno dobrih VR naočala naprosto nije postojao ili je bio prokleto skup. No, kako to obično biva s visokom tehnologijom, cijene donedavno rijetkih i skupih komponenti padaju preko noći, a nove, bolje tehnologije mijenjaju stare.

Razvoj smartphonea i pad cijena žiroskopa, akcelerometara i malih, ali kvalitetnih LCD zaslona, kakve nalazimo na smartphoneima, otvorio je vrata razvoju slijedeće generacije VR opreme. Nedostajao je samo zanesenjak, čovjek s idejom, dovoljno hrabar da veliki potencijal s 'papira' pretvori u gotov proizvod.  VR 'mesija' pojavio se u liku 20-godišnjeg Palmera Luckeya. Ovaj mladić od malih nogu se zanima za VR i skupio je priličnu kolekciju takvih gadgeta, od kojih niti jedan nije stekao veću popularnost. Palmer je ispravio greške prethodnika te napravio prototip VR naočala koje je nazvao Oculus.

Putem foruma za 3d entuzijaste stupio je u vezu s Johnom Carmackom, slavnim developerom video-igara, tvorcem legendarnih Dooma i Quakea. Dostavio je prototip Oculusa Carmacku, koji je zatim VR naočale ljetos iskoristio za prezentaciju svoje nove igre, Doom 3: BFG Edition. Novinari su ostali 'paf' nakon prezentacije, a Palmer je osnovao tvrtku Oculus i počeo prikupljati novac putem Kickstarter kampanje. Dobio je podršku brojnih faca iz gaming industrije, koja za usporedbu godišnje okreće više para od filmske i muzičke industrije, i u nekoliko mjeseci Oculus je postao skoro pa gotov proizvod.

Naočale su dobile novo ime, Oculus Rift, a vatreno krštenje imale su na nedavno završenom sajmu CES, u Las Vegasu. Mogućnosti Oculus Rifta prikazane su odabranim novinarima, a svi su oni odredom ostali zaprepašteni i oduševljeni. Oculus Rift je, prema njima, slijedeći korak u razvoju gaminga. Uspoređuju ga s revolucijom koju su 90-ih godina prošlog stoljeća donijele prve 3D kartice. Iskusni novinar CNET-a, Geoffrey Morrison, uspoređuje iskustvo stavljanja Oculsu Rifta na glavu s pilulom koju je Neo popio u prvom djelu Matrixa. U jednom si trenutku u sobi, na sajmu, a u slijedećem u potpuno drugačijem svijetu. Novinar popularnog hardverskog sajta Tom's Hardware, opisuje kako je sve toliko realno da je pokušao jezikom uhvatiti snježne pahulje koje su padale oko njega u virtualnom svijetu. Jedina zamjerka Oculus Riftu je, prema njemu, potpuna odsječenost od stvarnosti kad jednom staviš VR naočale na glavu. Korisnik nema pojma što se događa oko njega, ali to i je poanta cijele priče - doživjeti virtualnu stvarnost kao pravu.

Oculus Rift još uvijek je u fazi prototipa, a proizvođač je počeo isporučivati prve primjerke developerima, kako bi mogli prilagoditi postojeće igre novoj tehnologiji. Već sad postoje driveri za Skyrim, Team Fortress 2, Portal 2, Mirror's Edge i mnoge druge FPS naslove (igre iz prvog lica). Oculus Rift teži samo 330 grama, a u prodaji bi se trebao naći krajem godine po cijeni od 300 dolara. 

Posljednja izmjena: 19.01.2013.