bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Virtualni Windows desktop
‹ Tech novosti

Virtualni Windows desktop 19.04.

Slabi smo na gadgete iz SF filmova pa kad takvu tehnologiju vidimo u stvarnosti, srce nam poskoči poput razigranog laneta na proljetnom proplanku. Dosta loših metafora, vrijeme je za futurističku stvarnost koja ne da je pred vratima, već je praktički u našim domovima. Donedavno nezamisliva stvarnost u kojoj možemo nabaviti ovakve gadgete…

Zamisli da sjediš u vrhunskom kinu na najboljem mjestu, a pred tobom se na megaturbowide screen platnu vrte Windowsi 10. Prije nego se upitaš na kakvim smo mi to drogama, pričekaj da ti objasnimo. Naime, te i takve Windowse ne samo da vidiš već se njima služiš kao da sjediš ispred svog računala.

Ustvari, i sjediš ispred računala, jedna šaka ti je na tipkovnici, druga na mišu, a jedina razlika je što umjesto gledanja u monitor na glavi imaš Oculus Rift ili HTC Vive.

Dovoljno je spojiti VR set na računalo i nabaviti Virtual Desktop aplikaciju programera Guya Godina kako bi Windowse doživio na potpuno nov način, baš poput Tom Cruisea u Minority Reportu.

Stvar, navodno, šljaka savršeno, a jedini je nedostatak ovakvog rada u Windowsima rezolucija koja je ograničena na 1280x1080. No, u virtualnoj stvarnosti nisi ograničen na površinu svog zaslona već možeš raditi gdje god se okreneš, u punih 360 stupnjeva.

Lijepo staviš Word i Excel ispred, web preglednik lijevo, Gmail desno, Netflix iznad, a PornHub sakriješ negdje u uglu. Savršeno radno okruženje.

Za rad u Virtual Desktopu i dalje su ti potrebni miš i tipkovnica, ali kako VR tehnologija napreduje sigurno ćemo za koju godinu umjesto tipkanja i klikanja početi mahati rukama ispred sebe u prostoru za manipulaciju objektima u operativnom sustavu budućnosti.

Baš poput Toma Cruisea. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 19.04.2016.
Možda će te zanimati i: