bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Vivaldi – preglednik za profiće
‹ Tech novosti

Vivaldi – preglednik za profiće 27.01.

Osnivač i bivši šef Opere Jon von Tetzchner predstavio je 'tech preview' svog novog internetskog preglednika – Vivaldija. Preglednik je prvenstveno namijenjen naprednim korisnicima, a ne ekipi koja se pogubi kad im nestane Fejs prečac s desktopa

Ako si ikad poželio da tvoj web preglednik ima napredne opcije poput mogućnosti utipkavanja komandi umjesto navigiranja mišem, onda Jon von Tetzchner radi preglednik baš po tvojoj mjeri.

Bivši CEO Opere kaže kako pravi preglednik za svoje prijatelje: 'Vivaldi je za sve one ljude koji žele više od svojih web preglednika.'

Von Tetzchner se iz Opere povukao prije tri i po godine, nakon što je bio suosnivač i šef tvrtke od 1995. Kraći odmor pa pokreće Vivaldi – društvenu mrežu i forum za ekipu koju su otjerali s Operinih stranica i foruma za korisnike.

Tvrdi kako je namjeravao i dalje koristiti Operu, ali su onda njegovi bivši 'suborci' iz Opere odlučili otići u sasvim druge vode i počeli se obraćati drugačijoj demografiji korisnika.

'Opera je izgrađena oko zajednice i bliske veze sa svojim korisnicima', objašnjava von Tetzchner. 'Osjećao sam kao da je ta veza nestala.'

Imao je love, imao je vremena i ubrzo je počeo zapošljavati programere za rad na novom pregledniku. Vivaldi je polako rastao, a ideja vodilja od samog je početka bila da će Vivaldi biti preglednik za zahtjevne i napredne korisnike.

'Postoji mnoštvo preglednika za mase koje ne traže puno od svog softvera', pojašnjava von Tetzchner. 'Naš su cilj korisnici koji puno vremena provode online, imaju mnoštvo otvorenih tabova i efikasno rade s puno sadržaja.'

Vivaldi je izgrađen na Chromiumu (Googleov open-source preglednik na kojem se bazira i Chrome). Prvi tech preview novog preglednika možeš skinuti ovdje, ali moraš znati da, iako funkcionalan, Vivaldi je još uvijek daleko od završnog proizvoda.

Nedostaju osnovne stvari poput trake za oznake (bookmarks) ili podrška za proširenja, te one naprednije poput ugrađenog mail klijenta. No, ono najvažnije, surfanje webom, radi i to prilično dobro.

Dostupne su verzije za Windowse, OS X te Ubuntu/Debian i Fedora Linux distribucije. Eto, ništa te ne košta da isprobaš novi preglednik i provjeriš je li dovoljno napredan za tvoje 1337 online moći. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 29.01.2015.
Možda će te zanimati i: