bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Vratija se Digg
‹ Tech novosti

Vratija se Digg 01.08.

Sjećaš se Digga? Prije par godina Digg je bio najveći 'social news' servis, ali je zbog krivih poteza glavonja i direktora brzo pao u zaborav. Nedavno je prodan,a novi vlasnici pokrenuli su novi Digg koji bi ovom servisu trebao vratiti staru slavu

Digg je tipična priča o usponu i padu u nemilosrdnoj IT industriji. Servis je pokrenut 2004. godine, a ideja je bila vrlo jednostavna – omogućiti korisnicima da dijele sadržaj kojeg su pronašli na internetu. U slijedeće četiri godine Digg je narastao na 236 milijuna korisnika godišnje, a Google je ponudio 200 milijuna dolara kako bi kupio servis. Vlasnici Digga odbili su ponudu, uvjereni kao će u budućnosti postići puno bolju cijenu.

No, nove verzije servisa bile se sve nepreglednije i teže za korištenje, pojavili su se brojni bugovi koji su odbijali korisnike, a naslovnicu Digga preuzele su 'bury brigade'. Skupine korisnika počele su lajkati isključivo svoje linkove, a sve one koji im se nisu sviđali pokapali bi (bury) glasanjem protiv. Digg se ubrzo pretvorio u ratnu zonu između ovakvih bury brigada, a obični korisnici su pobjegli glavom bez obzira na druge društvene servise za dijeljenje sadržaja, prvenstveno Reddit.

Od 236 milijuna korisnika godišnje Digg se srozao na svega 3 milijuna mjesečno. Nakon višegodišnjeg mučenja prošli je mjesec održana  završna rasprodaja u Diggu. Zaposlenike je kupio Washington Post za 12 milijuna dolara, patenti su otišli LinkedInu za 4 milijuna, a sam site i ime prodani su za smiješnih 500.000 dolara.

Novi vlasnici, njujorška tvrtka Betaworks, redizajnirai su Digg u samo mjesec dana i danas 'u pogon' pustili Digg v1. Betaworks napominje da je ovo rana beta te da su pri izradi bili prisiljeni na mnoge ustupke zbog kratkih rokova dovršetka projekta. Nama, recimo, strašno nedostaje mogućnost komentiranja.

U svakom slučaju, novi Digg je ljepši i pregledniji, ali nedostaju mu funkcionalnost kako bi se mogao nositi s Redditom. Isprobaj, pa reci što misliš o Diggovom novom ruhu.

Posljednja izmjena: 01.08.2012.