bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
WhatsApp, Nokia?
‹ Tech novosti

WhatsApp, Nokia? 24.04.

Mnogi od nas odrasli su uz jeftine i izdržljive Nokije te nam je žao što danas više nema takvih mobitela. Krivo, Nokia još uvijek proizvodi takve uređaje, samo što se sad zovu Asha. Upravo je predstavljena nova Nokia Asha 210

Ah, to su bili dani. Nokia 3310 u džepu i briga te hoće li pasti na pod, hoće li je pregaziti traktor ili će poslužiti za igranje kamena s ramena. Stari mobači bili su ne toliko izdržljivi koliko jeftini i pouzdani. Rijetko su se kvarili, a i kad bi otišli k vragu ili nastradali zbog nepažnje lako ih je bilo zamijeniti. Danas je sve drugačije. Te odabir novog modela, te podešavanje silnih korisničkih računa, adresara i društvenih mreža, te stalna briga da jadan mob ne padne i razbije se… Sto problema.

Neki još uvijek više vole jeftino i pouzdano, ali problem je što većina takvih mobitela nema pristup društvenim mrežama, surfanje internetom je prava muka, a rezolucija zaslona podsjeća na šahovsku ploču. Ove probleme nastoji riješiti Nokia sa svojim Asha mobitelima – jeftinim i pouzdanim, a opet dovoljno snažnim da nam omoguće kakvu-takvu društvenu povezivost.

Nokia je do danas izbacila 15-ak raznih modela Asha mobača, a najnoviji je predstavljen danas. Asha 210 prvenstveno je namijenjena klincima i tinejdžerima. Vidljivo je to iz prave QWERTY tipkovnice, kao stvorene za puno SMS-anja i chata putem Fejsa ili WhatsAppa. Štoviše, Fejsu ili WhatsAppu bit će moguće pristupiti jednostavnim pritiskom na tipku koja nosi logo dotičnog servisa. Nažalost, Asha 210 ne podržava oba servisa istovremeno, a Nokia kaže kako će na svakom pojedinom tržištu ponuditi samo jedan model. Baš nas zanima kojeg ćemo dobiti mi u Hrvatskoj – Fejs ili WhatsApp. Mi bi oba! 

Hardver, očekivano, nije ništa posebno, ali ne zaboravi da govorimo o mobaču koji bi se trebao prodavati za nekih 70-80 dolara (400-500 kuna). LCD QVGA zaslon rezolucije 320x240 sasvim je dovoljan za chatanje i SMS-anje, a iako Asha 210 dolazi samo s 64 MB memorije moguće ju je proširiti do 32 giga pomoću microSD kartice. Naravno, tu su i utor za slušalice te 2MP kamera. Asha 210 ne podržava niti jedan od brzih, mrežnih standarda (3G, LTE…), ali to ne bi trebalo previše smetati ciljanoj skupini kupaca ovog uređaja.

Bit će moguće kupiti i dual-SIM verziju Ashe 210, a kupci će moći birati između bijele, žute, tirkizno plave, crne i crvene boje kućišta kad se nova Asha uskoro pojavi u prodaji.

Nije smartfon, ali moraš priznati da je fora.

Posljednja izmjena: 24.04.2013.
Možda će te zanimati i: