bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Wi-fi svjetionici za navijače
‹ Tech novosti

Wi-fi svjetionici za navijače 17.01.

Mobilna revolucija, kao i većina prethodnih tehnoloških skokova, događa se vani, a mi uglavnom kaskamo za razvijenim svijetom. I dok kod nas poslovni ljudi tek počinju uviđati mogućnosti mobilnih aplikacija, na Zapadu odlaze korak dalje

Bez obzira koliko neka aplikacija bila dobra još uvijek ne može ispuniti prohtjeve svih korisnika, čak ako i ti korisnici dijele zajedničku strast, poput američkog nogometa.

To je razlog zašto vlasnici NFL klubova uvode personalizirane aplikacije koje navijačima olakšavaju dolazak na stadion i gledanje utakmica, a vlasnicima klubova donose dodatan profit.

NFL, profesionalna liga američkog nogometa, ima službenu mobilnu aplikaciju, ali pojedini klubovi uviđaju da im to nije dovoljno. Na primjer, navijači koji dolaze osobnim automobilom žele saznati na kojem parkiralištu ima mjesta, na kojem ulazu mogu ući s mobilnom kartom i gdje sve mogu plaćati bez da vade gotovinu ili kartice.

Prvi korak napravili su San Francisco 49ers koji svim gostima na stadionu nude besplatnu aplikaciju za kupovinu ulaznica, pronalaženje parkinga, gledanje ponovljenih snimki za vrijeme utakmice pa čak i za naručivanje hrane s tribina.

No, niti ova aplikacija nije personalizirana, a to je slijedeći korak u razvoju integracije sporta i navijača. Seattle Seahawks, NFL prvaci i tim u vlasništvu Paula Allena, čovjeka koji je zajedno s Gatesom osnovao Microsoft, na svoj su CenturyLink stadion u središtu Seattlea instalirali takozvane wi-fi 'beacone' ili 'svjetionike'.

'Ideja je da se naša aplikacija mijenja dok se korisnici kreću stadionom', kaže David Curry, potpredsjednik IT-a u Seattle Seahawksima.

Na stadionu je trenutno 75 'beacona', a kad se korisnik približi jednom na njegovom će mobilnom uređaju iskočiti poruka dobrodošlice. Prihvati li je, aplikacija će mu ponuditi relevantne informacije vezane uz samu utakmicu, dodatne usluge na stadionu, ulazak ili izlazak sa stadiona…

U skoroj budućnosti ovakve bi, personalizirane aplikacije trebale navijačima pomoći da pronađu najbrži put od jedne do druge točke na stadionu, da provjere u kojima WC-ima nema gužve i slične sitnice koje ustvari jako puno znače.

Izvor

Posljednja izmjena: 19.01.2015.