bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Windows 10 mobitel umjesto računala
‹ Tech novosti

Windows 10 mobitel umjesto računala 03.09.

Znaš li da će Windowsi 10 omogućiti da smartfon priključiš na zaslon, spojiš ga na bežičnu tipkovnicu i počneš koristiti mobitel umjesto računala? Nije šala, a prvi takav mob, Acer Jade Primo, uskoro će u prodaju

Tvoj smartfon ustvari je računalo s daleko manjim zaslonom od standardnog te nešto slabijim specifikacijama. I prije je bilo pokušaja da mobilni uređaj zamijeni stolno računalo, poput Ubuntu Convergencea, ali ovaj put takvu filozofiju nastoji prodati moćni Microsoft.

Naime, novi su Windowsi 10 kompatibilni u svim svojim verzijama (Mobile za smartfone, Bing za tablete, te obična 'desetka' za računala) i sve što možeš pokrenuti na jednom od njih, možeš i na drugoj verziji uz preduvjet da imaš dovoljno jak hardver.

Novi smartfoni napokon imaju komponente dovoljno snažne da pokrenu 'pravi' operativni sustav pa kupovinom Windows 10 mobitela možeš ubiti dvije muhe jednim udarcem.

Takav bi mobitel trebao sasvim pristojno raditi kao zamjena za računalo. Takav je mob i jučer predstavljeni Acer Jade Primo, marketinški lukavo predstavljen kao 'PC Phone'.

Jade Primo dolazi u kompletu s docking stanicom, bežičnim mišom i tipkovnicom. Docking stanica se spaja na monitor, a Primo se umetanjem u nju iz mobitela pretvara u računalo. Cijenu i datum početka prodaje novog uređaja još ne znamo.

I Microsoft će sljedećeg mjeseca predstaviti svoje 'PC mobitele' – Lumiju 950 te Lumiju 950XL, a u Redmondu se nadaju da će i ostali proizvođači prihvatiti Windowse kao operativni sustav na svojim uređajima.

Baš nas zanima kako će to funkcionirati u praksi. 

Izvor

Posljednja izmjena: 03.09.2015.
Možda će te zanimati i: