bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
WP 8.1 – bilo je i vrijeme
‹ Tech novosti

WP 8.1 – bilo je i vrijeme 03.04.

Radujte se Windows Phone korisnici – Microsoft je objavio kako nam uskoro stiže WP 8.1. Poboljšani operativni sustav donijet će nam Cortanu, Action Center i još trista čuda, ali morat ćemo se strpjeti još par mjeseci do službenog 'puštanja u promet'

Windows Phone (WP) polako, ali sigurno osvaja sve veći dio tržišnog kolača mobilnih uređaja. Nedavno je WP u Europi prešišao 10 posto tržišnog udjela, ali zato u SAD-u Microsoft drži tek 3-4 posto tržišta na kojem dominiraju Apple i Google.

No, ekipa iz Redmonda se ne predaje i dalje naporno rade na poboljšanjima Windows Phone operativnog sustava. Nama, korisnicima, takvo stanje itekako odgovara. Što je tržišna utakmica izjednačenija i neizvjesnija, tim bolje po nas. Microsoft, Apple i Google se 'tuku' novim tehnologijama i nižim cijenama, a mi biramo ono što nam najbolje odgovara.

Sigurni samo da će, nakon što se početkom slijedećeg mjeseca u prodaji pojave WP 8.1 uređaji, mnogi odabrati upravo takav smartfon. Među brojnim poboljšanjima u novim Windowsima za mobače izdvajamo:

Cortana

Android ima Google Now, iOS ima Siri, a korisnici WP uređaja moći će uskoro ćakulati s Cortanom. Nažalost, Cortana zasad govori samo engleski, uskoro će progovoriti i kineski, pa su onda na redu i ostali svjetski jezici. Hrvatski? Lol!

Action Center
WP će napokon dobiti centralno mjesto za sistemske i ostale obavijesti. Kao i na ostalim platformama, obavijestima se pristupa povlačenjem prsta s gornjeg ruba ekrana. Osim standardnih obavijesti o propuštenim pozivima, porukama, lokaciji, Wi-Fi mrežama i sl., ovdje će se nalaziti i osnovne postavke, te obavijesti od tete Cortane.

Personalizacija

Na jedan ekran sad je moguće ugurati još jedan stupac 'pločica', lockscreen se može personalizirati  pomoću aplikacija i tema, a pločice je moguće dodatno ukrasiti bilo kojom fotografijom kao pozadinom.

Internet Explorer 11
Kad je već prije stigao do broja 11? IE 11, između ostalog, donosi pregled za čitanje koji 'vuče' samo tekstualni sadržaj s web stranica i potom ga prezentira u lako čitljivom formatu.

Ostalo

Softverske tipke Search, Start i Back na zaslonu, mogućnost filtriranja poziva prema dobu dana, novi način unosa teksta za kojeg su u Microsoftu kunu kako je najbolji na svijetu i šire, poboljšane Sense aplikacije…

To bi ukratko bilo to. Da ponovimo – WP 8.1 krajnjim korisnicima u vidu nadogradnje stiže za par mjeseci, a programeri će pristup novom OS-u dobiti do kraja travnja.

Posljednja izmjena: 03.04.2014.
Možda će te zanimati i: