bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Xbox One – TV na prvom mjestu
‹ Tech novosti

Xbox One – TV na prvom mjestu 22.05.

Microsoft je jučer napokon predstavio novi Xbox. Nakon Xboxa 360 stiže Xbox One – konzola koja na prvo mjesto kućne zabave vraća televiziju. Sve se vrti oko televizije i interneta, a igre su nekako pale u drugi plan

Nakon mjeseci nagađanja i tračeva jučer smo konačno vidjeli novi Xbox. Microsoft je zadnjih godina sa svojim Xboxom 360 ozbiljno uzdrmao Sony Playstation (PS). Iako se Xbox 360 znao kvariti, performansama i inovacijama postao je prva konzola u nekim dijelovima svijeta, prvenstveno na matičnom tržištu i u Engleskoj. Kod nas se također dobro prodaje, prvenstveno zbog toga što su se Xbox igre mogle 'piratizirati' puno prije nego PS igre, a slično je i u ostalim europskim državama.

No, bojimo se da će novi Xbox One na malim tržištima, poput našeg, proći prilično loše. Naime, Microsoft je One osmislio kao 'centar kućne zabave'. Tu frazu smo čuli nebrojeno puta, a uređaji koji su trebali postati takvim 'centrima' nikad nisu prošli na tržištu. Bez obzira na takvu prošlost, Microsoft se 'kladi' da će One uspjeti tamo gdje nisu uspjeli Google TV i mnogi drugi.

Sama konzola izgledom više podsjeća na audio pojačalo nego na konzolu na igranje. Unutra se nalaze 8-jezgreni procesor, GPU, 8 giga RAM-a, hard od 500 giga, USB 3.0, Blu-ray pogon i Wi-Fi. Nažalost, ne znamo ništa detaljnije o samom procesoru i grafičkim mogućnostima nove konzole pa ne možemo povući usporedbe s novim Playstationom. Svakako moramo spomenuti i HDMI 'pass-through' koji omogućava da na One priključiš bilo koji receiver s HDMI izlazom (satelitski, IPTV, antenski) kako bi se Xbox mogao 'integrirati' s tv signalom. Na primjer, moći ćeš mijenjati programe glasovnim naredbama, pretraživati EPG glasom, pokretati One aplikacije i igre dok gledaš TV…

Novi je i Kinect senzor koji je sad puno precizniji te može prepoznati čak i osmijeh na licu i skužiti, ne samo s kojim prstom na ruci mrdaš, već i na kojoj ruci – lijevoj ili desnoj. Korisničko sučelje neodoljivo podsjeća na Windows 8, a Windows korisnici odmah će prepoznati i Skype koji je sad sastavni dio nove konzole. Skype za Xbox omogućava HD video pozive putem Onea i Kinect kamere uz brojne napredne opcije.

Televizija je na prvom mjestu pa tako Microsoft najavljuje ekskluzivni Halo serijal kojeg će producirati Steven Spielberg, a seriju će moći gledati samo Xbox Live korisnici. Microsoft je potpisao i ekskluzivni ugovor s NFL-om što će zasigurno obradovati američke kupce, dok za većinu nas Europljana, to ne znači apsolutno ništa.

Nas prvenstveno zanima hoće li svi ti silni Live i TV servisi uopće raditi kod nas, u Hrvatskoj? Čemu integracija s televizijom kad nemamo NFL, Netflix, Hulu, ESPN..? Jesu li u Redmondu mislili na najvjernije kupce, na gamere? Izgleda da nisu, jer jučer se puno pričalo o televiziji, a malo o igranju. Najavljeno je samo par naslova: nova FIFA, NBA, NFL i NHL te Call of Duty: Ghosts. Sport, sport, sport, sport i pucačina. Premalo i razočaravajuće.

Prvi dojam koji je na nas ostavio Xbox One nije pretjerano povoljan. Da živimo u Americi možda bismo bili oduševljeni, ovako… Ništa, čekamo 11. lipnja i E3, najveći sajam zabavne elektronike na svijetu, a nakon kojeg će puno toga biti jasnije. Tek tada ćemo saznati odgovor na pitanje – koju konzolu kupiti? PS4 ili Xbox One?

Posljednja izmjena: 22.05.2013.
Možda će te zanimati i: