bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Xolo Q500
‹ Tech novosti

Xolo Q500 03.12.

Jeftine i solidne smartfone nećeš pronaći samo u kineskim online trgovinama. Jednako povoljne modele proizvode i Indijci. Nisu to mobači od kojih ćeš pasti na dupe, ali prosječnu kvalitetu opravdavaju više nego dobrom cijenom

Mobilna tehnologija polako osvaja i indijski potkontinent. Ogromno je to tržište koje je u zadnjem tromjesečju 'progutalo' skoro 10 milijuna novih uređaja. Naravno da su svi svjetski proizvođači zastupljeni na indijskom tržištu, a najbolje se prodaju Samsung, Nokia i Sony dok Apple bilježi ogroman rast iz mjeseca u mjesec.

No, osim svjetski poznatih brendova u Indiji postoji i mnoštvo domaćih proizvođača. Najveći među njima su Micromax i Karbonn, tvrtke koje spadaju u pet najvećih po tržišnom udjelu, dok velik broj manjih proizvođača pokušava pronaći svoje mjesto pod suncem

U tu skupinu spada i Lava International, tvrtka koja proizvodi mobilne uređaje pod Xolo brandom. Krenuli su početkom prošle godine s Intel AZ210 mobačem koji se u Indiji prodavao kao Xolo X900, ali nije im trebalo dugo da počnu proizvoditi vlastite modele. Ove su godine nezasitnom indijskom tržištu ponudili 20-ak novih modela, što mobitela, što tableta. Najnoviji, Xolo Q500, predstavljen je ovih dana. Pa, da vidimo što Indijci mogu kupiti za 7.999 rupija tj. za 730 kuna.

Q500 u sebi skriva četverojezgreni Snapdragon 200 na 1,2GHz, Adreno 203 GPU, 1 gigu RAM-a te 4GB integrirane memorije, proširive do 32GB. 4-inčni zaslon ima rezoluciju od 480x800, uz 233ppi. Povezivost obuhvaća Wi-Fi, Bluetooth, GPS/ AGPS i 3G, a tu je i dual-SIM za sve one kojima jedna mreža nije dovoljna. Dvije kamere (5MP stražnja i VGA prednja) poslužit će svrsi. Spomenimo i aplikaciju koja prevodi hindu na engleski pa bi ovaj mob mogao itekako poslužiti svim putnicima-namjernicima u Indiji.

Najveći je nedostatak Xoloa, po nama, baterija kapaciteta 1450mAh. Iako Indijci tvrde kako je ovo dovoljno za 290 sati 'stand-by' načina rada, bojimo se da ovaj mob treba puniti svakodnevno.

No, s obzirom na cijenu od 700 i nešto sitno kuna, ovo i nije tako strašan nedostatak. Također, s obzirom na cijenu, ne sumnjamo da će Xolo Q500 uskoro pronaći put i do naših online oglasnika.

Izvor

Posljednja izmjena: 03.12.2013.
Možda će te zanimati i: