bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
YouTube na 60 'okretaja'
‹ Tech novosti

YouTube na 60 'okretaja' 28.10.

Gameri zadnjih godina imaju omiljenu temu rasprave koja se vrti oko brojke 60. Naime, pola ih smatra kako igra nije vrijedna igranja ako ne radi u 60 fps (sličica u sekundi) dok drugi tvrde suprotno. Tko je u pravu?

Kod video-igara nekoliko je faktora koji odlučuju o uspjehu igre. Prva je igrivost. Uzalud ti najbolja grafika na svijetu i Robert Downey Jr. u glavnoj ulozi, ako je igra dosadna i nezanimljiva.

Igriva je? Onda je vrijeme da poradimo na što boljoj grafici i animaciji. Danas skoro svi imamo HD televizore pa se od igara, bilo onih na konzolama, bilo na PC računalima, očekuje rezolucija od 1080p.

I to smo riješili? E pa, sad dolazi najteži dio. Razmaženi gameri ne samo da žele vrhunsku igrivost i grafiku, već traže da igre rade na 60 fps (frame per second) ili 'sličica u sekundi.

Razliku između 60 i 30 fpsa naizgled nije velika, ali uvježbano oko svakog gamera odmah će uočiti razliku. Igre koje 'voze' na 60 fluidnije su, djeluju realnije i sve je nekako 'normalnije'. Teško je opisati taj osjećaj dok ti se oko ne uvježba gledanjem i igranjem takvih igara.

Da su pobornici 60 fps-a u pravu, vidljivo je iz toga što je i YouTube uveo opciju uploada i gledanja video isječaka na 60 sličica u sekundi. Svi mogu uploadati takav video, ali za gledanje morat ćeš ispoštovati neka pravila.

Prvo, 60fs YouTube video radi samo u Chromeu, na video rezolucijama od 720 i 1080p . Također, za gledanje je potrebna prilična procesorska snaga pa ne očekuj kako ćeš takav video moći gledati na staroj kanti ili smartfonu starijem od godinu-dvije.

I za kraj, u YouTubeu naglašavaju kako će 60fps opcija biti dostupna samo za 'pokretno-intenzivne' video klipove dok ćeš spotove te lolcatse i dalje gledati u starih, tromih 30 sličica u sekundi.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.11.2014.
Možda će te zanimati i: