bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Zipa dim, brate!
‹ Tech novosti

Zipa dim, brate! 04.07.

Dimni alarmi kod nas su još uvijek prilično egzotične naprave. Hvala na pitanju, ali znamo i bez alarma kad negdje u blizini bukne požar. No, ako dimni alarm upozorava i na razinu CO2, a pritom se kontrolira smartfonom… Kupujemo!

Većina nas, dimne alarme je upoznala u američkim filmovima. Naučili smo da se mogu uključiti ako se ispod njih upali list papira te da ih je skoro nemoguće isključiti. Valjda zbog toga nikad nisu zaživjeli tu kod nas, a drugi razlog je taj što mi, za razliku od Amera, kuće gradimo od cigle, a ne od šperploče.

Ipak, priznajemo da ozbiljno razmišljamo o kupnji dimnog alarma tvrtke Canary, čim se ovaj nađe u prodaji. Naime, Canary alarm osim razine dima, mjeri i razinu CO2 te onečišćenje zraka, a uz klasično 'zavijanje', nazvat će te i na mobitel kako bi upozorio na opasnost. I ono najvažnije, Canary alarm može se isključiti putem smartfona.

Idejni začetnik projekta, Mark Belinsky, dosjetio se kako poboljšati klasični dimni alarm za vrijeme uragana Sandy koji je jesenas pogodio New York. U vrijeme najgore oluje nije mogao stupiti u kontakt s bakom pa je na biciklu, po oluji, prevalio 20 kilometara kako bi se uvjerio da je sa staricom sve u redu. Došavši u bakin stan vidio je da se starica grije na plinsku peć zbog nestanka električne energije. 'Pomislio sam, to je strašno', kaže Belinsky. 'Mogla se otrovati ugljičnim dioksidom baš kao i svi njeni susjedi koji su se također grijali na plin'.

Inspiriran bakinom nevoljom, Belinsky je okupio ekipu, bacio se na posao i ubrzo je napravljen prvi prototip Canary alarma. Nažalost, Canary još uvijek nije u slobodnoj prodaji. Cure i dečki prvo trebaju dovršiti Android i iOS aplikacije za upravljanje alarmom te skupiti pare za početak serijske proizvodnje.

Uspiju li, Belinsky i njegova ekipa planiraju proširiti svoj alarm kako bi mjerio i razinu ostalih štetnih plinova u zraku. 'Recimo da kupuješ kuću ili unajmljuješ stan', objašnjava tvorac alarma i pita, 'Ne bi li htio saznati kakva je kvaliteta zraka prije kupnje ili unajmljivanja?'

Naravno da bi, samo da nam onda ne povise cijenu zato što je zrak čist i svjež poput alpskog proplanka nakon ljetne kiše. Ustvari, takvo što te ne treba zabrinjavati ako živiš u velikom gradu. Svjež zrak? Lol!

Izvor

Posljednja izmjena: 04.07.2013.
Možda će te zanimati i: