bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Zovem se Earl
‹ Tech novosti

Zovem se Earl 20.05.

Pravo je vrijeme za planinarsko-izletničke pohode širom Lijepe naše. Dovoljno je obuti čvrste cipele za hodanje, ubaciti pivo i sendvič u ruksak, Earla pod ruku i možemo u prirodu. Ne znaš tko je Earl? Dakle…

Pomniji čitatelji našeg bloga sigurno su odavno skužili da smo ludi za prirodom i društvom. Nema bolje nego s ekipom negdje u zelenilo, fino se isfriškati i sjajno provesti. No, osim beskrajnog neba i zelenih šuma jednako volimo i gadgete. Teško je spojiti jedno s drugim, ali na svu sreću sve je više uređaja koji nam omogućavaju sve blagodati moderne tehnologije bez obzira na to gdje se nalazimo.

Jedan takav gadget zove se Earl. Tableti i smartfoni namijenjeni onima koji vole boravak na svježem zraku nisu nikakva novost, ali Earl je specifičan po tome što je prvi tablet konstruiran isključivo da posluži kao alat za boravak u divljini. Sve je potpuno funkcionalno i ima svoju svrhu – od e-ink zaslona osjetljivog na dodir do ugrađene solarne ćelije koja će Earla napuniti 'do čepa' za pet sati.

Earl je u potpunosti otporan na prašinu, blato, udarce i atmosferske padaline, a može 'preživjeti' pola sata u vodi. Radit će na visini od 12 kilometara pa s Earlom komotno možeš na Mt. Everest, a jedina mana mu je što mu za normalno funkcioniranje treba temperaturu iznad 0 celzija. No, zato će bez problema šljakati sve do pakleno vrućih +50 °C.

Otporni tablet, zahvaljujući GPS čipsetu te ugrađenim senzorima, u svakom trenutku može izračunati i pokazati točnu lokaciju, smjer kretanja te nadmorsku visinu, a na njemu se nalazi preko 300.000 planinarskih karti. Naravno, tu su i osnovni 'outdoor' senzori poput termometra, barometra, vlagomjera i anemometra (mjerač brzine vjetra). Prava, mala meteorološka stanica.

Nije gotovo! Earl ima i AM/FM/SW/LW radio te dvosmjerni radio koji omogućava 'walkie-talkie' komunikaciju u krugu od 30-ak kilometara. Aplikacije ne bi trebale predstavljati problem, jer Earl je Android uređaj , a znaš da na Google Playu postoje brojni appovi namijenjeni upravo izletnicima, planinarima, alpinistima, jedriličarima…

Ne sumnjamo kako će Earl postići uspjeh kad se pojavi u prodaji, a već sad se može naručiti po cijeni od 249 i 299 dolara, ovisno o modelu.

Posljednja izmjena: 20.05.2013.
Možda će te zanimati i: