bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
A najpopularnija boja na internetu je…
‹ Fun novosti

A najpopularnija boja na internetu je… 23.09.

Koje je boje internet? Pitanje koje na prvi pogled zvuči pomalo luckasto ustvari ima smisla. Svaka web stranica ima nekoliko boja, a dizajner Paul Hebert dao si je truda izračunati koja je najzastupljenija. U maniri najboljih clickbait naslova, morat ćeš kliknuti ovdje kako bi saznao o kojoj je boji riječ… ;)

Plava. Internet je uglavnom plav. Sad kad smo odgovorili, red je i da razjasnimo što i kako. Naime, ispostavilo se da najsposjećenije internetske stranice imaju duplo više plavo obojenih elemenata od onih obojenih u crvenu ili žutu te triput više od sadržaja u zelenoj boji. Plava je toliko dominantna da je Paul Heber u svom istraživanju napravio posebnu kategoriju za tirkizno plavu.

Herbert je htio saznati koje palete boja koriste najpoznatija internetska odredišta, poput Googlea, Facebooka ili Amazona: ‘Često se mučim pro osmišljavanju shema boja pa me zanimalo što rade velike tvrtjke’.

Prikupljeni podaci skrivaju neka zanimljiva otkrića. Recimo, svi znamo da je plava boja Facebooka, ali Fejs istovremeno koristi triput više različitih boja nego Wikipedia ili Baidu. Amazon pak skoro uopće nema plave na svojim stranicama već se njihovi dizajneri pouzdaju u toplije boje dok Yahoo koristi skoro sve boje poznate ljudskom oku.

Paul svoju analizu planira  proširiti na 100 ii čak 1.000 najposjećenijih webova na svijetu te napraviti listu za svaku državu posebno. Za Hrvatsku se ne mora previše truditi pošto mu odmah možemo reći da je na našem internetu crvena boja ono što je plava u svijetu.

Izvor

Posljednja izmjena: 26.09.2016.
Možda će te zanimati i: