bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Amazonov gadget sluša naredbe s radija
‹ Fun novosti

Amazonov gadget sluša naredbe s radija 11.03.

Echo, Amazonov uređaj za automatizaciju doma, resetirao je vlasnikov termostat nakon što je radijski program iz uključenih zvučnika zamijenio za glas svog vlasnika. Ovo nije jedini takav slučaj u kojem gadgeti ne znaju razlikovati naredbe

Amazonov Echo pozorno sluša 24 sata na dan, ali ponekad, u silnoj želji da ispuni naređenje, posluša i napravi stvari koje vlasnik od njega nije zatražio, javlja NPR.

Ova američka radijska stanica početkom mjeseca u jednoj emisiji emitirala je prilog o Amazon Echou u koje se ugrađuje Alexa – digitalni osobni pomoćnik po uzoru na Siri ili Google Voice. Radijska reportaža fokusirala se na stvarne primjere ljudi koji su si olakšali život zahvaljujući Echou.

U emisiji su kupci Echoa prepričavali svoja iskustva i pritom u razgovoru s novinarima koristili glasovne naredbe kakve inače daju svojim digitalnim pomoćnicima. No, nakon emisije NPR-u se javilo nekoliko slušatelja koji su se požalili kako su se njihovi kućanski uređaji počeli čudno ponašati nakon spomenute radijske emisije.

Jedan je slušatelj ustvrdio da je Alexa u njegovoj kući resetirala postavke termostata i smanjila temperaturu grijanja. Drugi je pak slušatelj javio kako je njegov Echo za vrijeme sporne radijske emisije iz ugrađenog zvučnika počeo puštati NPR-ove vijesti.

Ovo nije prvi slučaj da radio ili tv prijenos 'preuzme' kontrolu nad gadgetima s prepoznavanjem glasovnih komandi. Vlasnici Xbox One konzole za igranje u ljeto 2014. doživjeli su slično iskustvo. Tada je na tv reklami za Xbox One glumac Aaron Paul uzvikivao 'Box On' što je i konzole brojnih gledatelja ponukalo da se automatski upale.

Zbog ovakvih situacija sve više uređaja za automatizaciju i pomoć pri organizaciji dolazi s tehnologijom za prepoznavanje 'glasovnog otiska'. I nova Siri može prepoznati glas vlasnika i razlikovati ga od ostalih.

Dok ova tehnologija ne zaživi, možda bi bilo bolje da pripaziš što pričaš u blizini modernih gadgeta, jer nikad ne znaš tko ili što te sluša.

Izvor

Posljednja izmjena: 13.03.2016.
Možda će te zanimati i: