bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Biosfere u centru grada
‹ Fun novosti

Biosfere u centru grada 27.05.

Amazon uskoro započinje izgradnju novog poslovnog središta. U sklopu velikog kompleksa, u samom centru Seattlea, bit će izgrađene i tri biosfere. Zaposlenici Amazona u njima će moći šetati i relaksirati se okruženi biljkama iz cijelog svijeta

Većina velikih korporacija svoja poslovna središta gradi u predgrađima (Apple, Microsoft), a rijetki se usuđuju upravljati poslovnim carstvom iz središta nekog užurbanog velegrada. Ne i Jeff Bezos, osnivač i šef Amazona. On je novo središte svojeg internetskog carstva odlučio izgraditi u centru Seattlea. Planira se izgradnja ne jednog, već tri nebodera visine 37 katova, u kojima će biti uredi Amazona, a ukupan prostor budućeg kampusa iznosi 306.850 m². Za usporedbu, to je nešto manje od ukupne površine Vatikana.

U Amazonu vjeruju kako će selidba u centar oživjeti središte grada i potaknuti održiv urbani razvoj. Prostor će biti ispunjen parkovima i zelenilom, ali ono po čemu će postati poznat širom svijeta tri su biosfere koje bi se trebali izgraditi u sklopu kampusa.

Najveća biosfera imat će promjer 40, a najmanja 25 metara. Unutar kugli nalazit će se sobe za sastanke, poneki restoran i prodajni prostori. Ostatak prostora zauzimat će pomno odabrano raslinje iz cijelog svijeta, od najmanjeg cvijeta do stabala visine dvadesetak metara. Biosfere su dizajnirane u skladu sa strogim standardima očuvanja energije i okoliša, a Amazonu sad jedino preostaje dobiti dozvolu gradskih vlasti Seattlea kako bi započeli projekt i kampus uselili do 2016. godine.

Ako ih Seatlle odbije, ovim putem pozivamo Bezosa da se javi tu kod nas, u Zagreb, Split, Rijeku ili neki drugi hrvatski grad. Ljudi smo, dogovorit ćemo se. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 27.05.2013.