bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Dolazi komet koji bi mogao 'zapaliti' nebo
‹ Fun novosti

Dolazi komet koji bi mogao 'zapaliti' nebo 27.09.

Zamisli komet toliko sjajan da se vidi tijekom dana i da po noći zasjenjuje pun Mjesec. Ako budemo imali sreće, u studenom slijedeće godine, vidjet ćemo upravo takav nebeski spektakl - komet kakav se viđa jednom u 1.000 godina

Kometi su oduvijek zabavljali, a često i plašili, ljudsku rasu. Naši preci smatrali su ih predznakom nesreće, vjesnikom kraja svijeta i slične gluposti. Sad kad znamo što su željno ih očekujemo, ali nemamo prilike vidjeti ih tako često. U naše svemirsko susjedstvo zalutaju svakih 10-20 godina, a zadnji komet koji se golim okom mogao vidjeti iz naših krajeva bio je komet Hale-Bopp 1997. godine. Naravno, moramo spomenuti i poznati Halleyev komet koji nas posjeti svakih 76 godina. Halley će se vratiti tek 2061. godine, ali nema frke - imamo dobre vijesti za sve one koji žele vidjeti komet prije nego ostare.

Naime, ruski astronomi prošli su tjedan otkrili novi komet, nemaštovito nazvan C/2012 S1 (ISON), na putu prema središtu Sunčevog sustava. C/2012 S1 bi trebao okrznuti Sunce na udaljenosti od 'samo' 2 milijuna kilometara što je prava sitnica u svemirskim mjerilima. Očekuje se da bi ovaj komet mogao 'zapaliti' noćno nebo nad našom hemisferom i noć, doslovce, pretvoriti u dan na nekoliko tjedana. Golim okom trebali bi ga ugledati početkom studenog slijedeće godine, najsjajniji će biti 28. studenog, a vidljiv će ostati do početka 2014.

Kako astronomi znaju da će komet biti najsjajniji baš 28. 11. 2013.? Vrlo jednostavno. Rep kometa u stvari je oblak plina koji nastaje isparavanjem leda i smrznutih čestica s površine kometa. Što je komet bliže Suncu, veća je i temperatura, a samim tim i rep je duži i sjajniji. Problem je što u ovom trenutku ne znamo kakav je nadolazeći komet. Ukoliko je komet bogat ledom onda ćemo vidjeti nebeski spektakl kojeg nikad nećemo zaboraviti. No, može se dogoditi da komet naprosto ispari ili se raspadne prije nego li dođe do Sunca. Kometi su prilično 'ćudljiva' nebeska tijela, a najbolje ih je opisao jedan astronom usporedivši ih mačkama: 'I kometi i mačke imaju repove i rade ono što ih je volja'.

Nadajmo se da će naš komet ipak preživjeti bliski susret sa Suncem i da ćemo krajem slijedeće godine doživjeti nešto što se viđa jednom u 1.000 godina. 

Posljednja izmjena: 27.09.2012.