bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
EU sud: Da, knjižnice mogu posuđivati e-knjige
‹ Fun novosti

EU sud: Da, knjižnice mogu posuđivati e-knjige 14.11.

Javne knjižnice mogu posuđivati e-knjige, presudilo je najviše sudsko tijelo Europske unije. Ova presuda otvara vrata knjižnicama 28 članica EU da javnosti ponude e-knjige, sve dok su autori takvih izdanja pravedno kompenzirani. Kako će sve to funkcionirati ostaje da vidimo, ali veliki izdavači već kukaju kako će ih ova presuda upropastiti

Europski sud u Luksemburgu donio je presudu u slučaju kojeg je pokrenulo udruženje nizozemskih javnih knjižnica (VOB), protiv tamošnje agencije zadužene za prikupljanja prava od autorskih honorara. Iz VOB-a su tvrdili kako pravila posuđivanja knjiga trebaju biti ista, bez obzira na format knjige (papir ili elektronski) dok je nizozemski ZAMP, očekivano, bio protiv.

U VOB-u su osmislili sustav 'jedna kopija - jedan korisnik', prema kojem bi kopija e-knjiga bila smještena na serveru knjižnice s kojeg bi je članovi mogli preuzeti. No, dok god je ta kopija kod osobe koja ju je preuzela tj,. dok ne istekne vrijeme predviđeno za vraćanje knjige, nitko drugi ne može preuzeti istu kopiju knjige. Baš kao i kod papirnatih izdanja.

Izdavači se boje da će korisnici kopirati preuzete knjige i distribuirati ih dalje te da će zbog toga autori i izdavači biti na gubitku. No, Europski sud presudio je u korist VOB-a, sve dok e-knjige zadovoljavaju sve ostale kriterije propisane nacionalnim zakonodavstvom. Drugim riječima - za knjižnice nema nikakve razlike između papirnatog i elektroničkog izdanja.

Na knjižnicima je sad da implementiraju sustave za posuđivanje e-knjiga, a na izdavačima da se napokon prilagode digitalnoj revoluciji koja papirnate knjige polako, ali sigurno, istiskuje s naših polica.

Izvor

Posljednja izmjena: 14.11.2016.
Možda će te zanimati i: