bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Halo, ovdje fantom
‹ Fun novosti

Halo, ovdje fantom 30.09.

Sigurno ti se ponekad dogodilo da osjetiš kako mob vibrira u tvom džepu ili torbi, a kad tamo – ništa. Nisi prolupao, takvo što događa se skoro svim ovisnicima, pardon, korisnicima mobitela. Fantomske vibracije jedan su od sindroma života u digitalnom dobu

Brojna istraživanja pokazala su da je sindrom fantomskih vibracija, poznat i kao hypovibochondria ili ring-xiety, svojstven svima. 'Nešto u našem mozgu reagira drugačije nego prije pet-šest godina', tvrdi Dr. Larry Rosen, psiholog koji istražuje utjecaj novih tehnologija na naš um.

'Da ste me prije desetak godina pitali što bih napravio da osjetim podražaj na mjestu gdje se nalazi džep mojih traperica, vjerojatno bih se počešao i nastavio dalje', objašnjava doktor Larry te dodaje, 'Danas, automatski posežem za mobitelom'.

'Često primjećujemo situacije koje podsjećaju na opsesivno ponašanje', nastavlja Larry. 'Osobe koje često posežu za mobitelom izgledaju kao da imaju opsesiju baš poput onih koji su opsjednuti, recimo, čestim pranjem ruku. Takvo što vrlo lako može postati pravom opsesijom'.

Prema istraživanju provedenom na 290 studenata, 90 posto njih osjeća fantomske vibracije, a većini takvi podražaja uopće ne smetaju. No, profesor Rosen preporuča da se tu i tamo odvojimo od naših mobača: 'Jedna od stvari na kojima inzistiram, iako sam zagovornik tehnologije, kratka su razdvajanja od gadgeta uz koju svakodnevno živimo', kaže profa pa zaključuje, 'Pod kratkim periodima podrazumijevam nekih 30 minuta do sat vremena dnevno'.

E moj profesore, mi smo bez mobitela i više od toga – bar sedam, osam sati dnevno, dok mirno spavamo. ;)

Izvor

Posljednja izmjena: 07.10.2013.
Možda će te zanimati i: