bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Fitness narukvica mu spasila život
‹ Fun novosti

Fitness narukvica mu spasila život 11.04.

Pazi ovo – lik je stigao u hitnu nakon što je pao u nesvijest, a doktori su brže-bolje očitali podatke s fitness narukvice koju je nosio na ruci. Shvatili su što ne valja, primijenili prikladnu terapiju i lik je preživio. Sad napokon imamo dokaz da nismo bacili novac u vjetar kad smo kupili onu narukvicu za vježbanje

Neimenovani 42-godišnjak iz New Jerseyja, ovih se dana pojavio u prostorijama Hitne pomoći u vrlo lošem stanju. Pao je u nesvijesti pa su ga dežurni liječnici odmah uputili na pretrage.

Ustanovljeno je da ima abnormalno visoke otkucaje srca, ali nisu mogli znati je li u pitanju kronična bolest ili tek posljedica nesvjestice. Razlika je u tome što, u slučaju da nema kroničnog oboljenja srca, doktori mogu 'resetirati' srce pomoću kardioverzije.

Riječ je o proceduri koja normalizira rad srca pomoću električne energije. No, u slučaju da je riječ o kroničnom srčanom bolesniku, kardioverzija može biti fatalna.

Liječnici su se pitali što učiniti, a onda su vidjeli da na pacijent ruci ima Fitbit Charge HR narukvicu. Očitali su broj otkucaj pacijentovog srca, koje narukvica šalje aplikaciji na korisnikovom smartfonu, i primijetili da je broj otkucaja bio normalan prije nesvjestice, a u trenutku napadaja popeo se na duplo više razine od prosjeka.

Drugim riječima, pacijenta se moglo podvrći kardioverziji koja mu je vjerojatno spasila život, doktorima dala priliku da se raspišu u stručnim časopisima, a nama razlog da prestanemo žaliti zbog kupovine fitness narukvice, pametnog sata ili nekog sličnog gadgeta za kojeg još nismo pronašli namjenu. Ako ništa drugo, bar nam, tu i tamo, može spasiti život. :P

Izvor

Posljednja izmjena: 12.04.2016.
Možda će te zanimati i: