bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Geek love story
‹ Fun novosti

Geek love story 07.02.

Matematičar Chris McKinlay iskoristio je svoje znanje kako bi 'hakirao' online servis za upoznavanje OkCupid i tako pronašao ženu svog života. Trebalo mu je nekoliko mjeseci, stotine radnih sati i 88 'sudara', ali se na kraju isplatilo

35-godišnji Chrs McKinlay pravi je geek. Matematičar i glazbenik, koji je donedavno radio noćne šihte u laboratoriju UCLA sveučilišta kako bi imao što bolji pristup superračunalima potrebnim za izračune u njegovoj doktorskoj disertaciji, ujedno je bio i prilično usamljen nakon prekida. Chris je, kao i 40 milijuna Amerikanaca, imao profil na OkCupidu – popularnom servisu za upoznavanje kojeg su 2004. pokrenuli četiri studenta matematike s Harvarda.

OkCupid je uveo revoluciju u ovakav način online upoznavanja, donijevši algoritme koje računaju tvoju kompatibilnost s drugim osobama. Izračun se vrši na osnovu odgovora. Korisnici biraju 350 pitanja, iz baze od nekoliko tisuća, na koja će odgovoriti. Osim odgovora na samo pitanje, korisnici moraju kod svakog pitanja ocijeniti koliko im je ono važno – od nevažnog od obaveznog.

Chrisov profil na OkCupidu bio je sve, samo ne popularan. Pitanja na koja je odabrao odgovoriti nisu bila pretjerano popularna, a u Los Angelesu, gradu u kojem više od 80.000 žena koristi OkCupid, svega ih je stotinjak bilo donekle 'kompatibilno' s Chrisovim profilom. Inače, OkCupid kompatibilnost ocjenjuje na skali od 1 do 100, a smatra se kako je svaki rezultat preko 90 posto prilično dobar.

Razočarani je Chris shvatio da će morati odgovoriti na pitanja koja više zanimaju djevojke i žene kakve mu se sviđaju, ali prvo je morao saznati koja su to točno pitanja. Kreirao je 12 lažnih profila i napisao bot skriptu koja je upravljala profilima. Skripta je pretraživala sve heteroseksualne i biseksualne djevojke iz Los Angelesa na servisu, posjećivala njihove profile i 'povlačila' sve dostupne podatke – visinu, težinu, horoskopski znak…

No, Ok Cupid korisnicima dozvoljava da vide odgovore samo na ona pitanja na koja su sami odgovorili, pa je Chris usavršio skriptu tako da slučajno odabire pitanja na koja će odgovoriti putem lažnih profila. Naravno, odgovori su se svodili na jednostavne riječi poput 'Yes', 'No' i 'Maybe'.

Skripta je radila savršeno i Chris je uspio prikupiti podatke za nekih tisuću profila, ali tada su njegovi lažni profili ugašeni. Naime, OkCupidovi mehanizmi zaštite prepoznaju botove, koje rade daleko brže nego čovjek, i automatski brišu takve profile. Chrisu nije preostalo ništa drugo nego naučiti svog bota da se ponaša kao prosječni korisnik. Zamolio je prijatelja, također korisnika OkCupida, da mu pomogne. Na njegovo je računalo instalirao program koji je pratio brzinu tipkanja i klikanja na servisu, pa je te podatke iskoristio kako bi poboljšao svog bota.

Upalilo je i njegov neumorni bot u slijedeća je tri tjedna skupio odgovore na šest milijuna pitanja s 20.000 OkCupid profila. Pravi posao je tek počinjao i Chris je potpuno preselio u svoj maleni ured na sveučilištu. Tamo je jeo, spavao i radio danonoćno kako bi analizirao brojne podatke i metodom statističkog uzrokovanja te raznim algoritmima došao do sedam statističkih 'klastera' – grupa djevojaka sa zajedničkim osobinama.

Odabrao je dva 'klastera' – jedan s curama u srednjim dvadesetima, koje su furaju na indie tipove, umjetnike i glazbenike, te drugi, u kojem su bile samostalne, kreativne žene, uglavnom urednice, umjetnice i dizajnerice.

Proučavao je njihove profile i tako saznao što ih zanima. Ispalo je da obje grupe interesira edukacija, pa je u svom profilu istaknuo da je profesor matematike. Prilikom odgovaranja na pitanja, odlučio je da će biti u potpunosti iskren. Tražio je savršenu ženu za dugotrajnu vezu, a ne prolaznu avanturu. i nije htio takvu vezu bazirati na lažima. No, prilikom odgovaranja algoritmu je prepustio da mu sugerira kako ocijeniti pitanje (nevažno – obavezno), te stvorio dva profila, po jedan za svaki 'klaster'. Na prvom je kao naslovnu fotografiju postavio sebe kako se penje po stijeni, a na drugom svoju sliku s gitarom na jednoj svirci.

Dovršivši profile, pokrenuo je pretragu na OkCupidu kako bi vidio koliko je 'kompatibilnih' djevojaka servis pronašao. Bilo ih je na tisuće! Imao je 'kompatibilnost' veću od 90 posto s više od 10.000 osoba u Los Angelesu. Slijedeći korak bio je napisati program koji će posjetiti profile najbolje rangiranih cura, jer korisnici dobivaju obavijest svaki put kad netko posjeti njihov profil. Krenuo je s 41-godišnjim korisnicima profila u ponedjeljak, 40-godišnjim u utorak i tako sve do 27-godišnjih korisnica OkCupida dva tjedna kasnije, da bi potom ponovno krenuo ispočetka

Rezultati nisu izostali i Chrisov je profil uskoro počelo posjećivati više od 400 korisnica dnevno, a krenule su i prve poruke.

Nije mu dugo trebalo da dogovori prvi sastanak, pa drugi, treći… i uskoro je postao pravi profesionalac za upoznavanje. Ispočetka je bilo nespretno, ali ubrzo se uhodao i shvatio da mora uvesti neka pravila. Nema alkohola, kad ne ide – skrati, bez kina ili koncerata… 'Sve što ti odvraća pozornost od osobe s kojom se upoznaješ je neefikasno', analitički hladno objašnjava Chris.

S vremenom je odustao od 'klastera' u kojem su indie cure i fokusirao se na zaposlene, kreativne djevojke. Svaki je propali sastanak bilježio u računalu, ali nakon 50 neuspjelih 'sudara' počeo se pitati nije li negdje pogriješio u svom izračunu.

Onda je stigao sastanak broj 88. Christine Ten Wag je 28-godišnja umjetnica s kojom se sastao na kampusu sveučilišta. Pričali su o filmovima, knjigama i glazbi da bi mu Christina priznala kako je 'podesila' svoj profil prije nego mu se javila, kako bi bio 'kompatibliniji' s njegovim. Chris je odgovorio ispričavši Christine cijelu priču o svojoj matematičko-hakerskoj potrazi za životnom partnericom. 'Pomislila samo kako je to prilično 'dark' i cinično. Svidjelo mi se', prisjeća se Christine. Nakon prvog sastanka, uslijedio je drugi, pa treći i ubrzo su oboje ugasili svoje OkCupid profile.

Danas, godinu dana kasnije, Chris je doktorirao, predaje matematiku i pohađa postdiplomski studj glazbe. Christina je dobila stipendiju u Kataru gdje provodi godinu dana. Svakodnevno se čuju putem Skypea, a Christina koristi svaku priliku kako bi odletjela u Los Angeles i provela neko vrijeme s Chrisom. Kao u svakoj bajci, Chris je nedavno zaprosio Christine i ona je, naravno, pristala.

'Mislim da sam učinio ono što svako pokušava na jednom servisu poput OkCupida, samo što sam pritom koristio pomoć algoritama i računala', kaže Chris.

Svi pokušavaju stvoriti optimalan i savršen profil, Chris je možda prvi kojem je to pošlo za rukom.

Izvor

Posljednja izmjena: 07.02.2014.
Možda će te zanimati i: