bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Internet pomaže samohranom ocu i sinu s Downom
‹ Fun novosti

Internet pomaže samohranom ocu i sinu s Downom 08.02.

Otac pred kojim je bio izbor – novorođeni sin s Downovim sindromom ili supruga koja je prijetila razvodom ukoliko dijete ne ostave na skrb socijalnim službama – nije puno dvojio. Izabrao je sina i potražio pomoć na internetu

Novozelanđanin Samuel Forrest živi u Armeniji, gdje se i oženio te u potpunosti uklopio u armensko društvo. No, njegov se svijet srušio kad je to najmanje očekivao. Naime, njegova supruga Ruzan rodila je krajem siječnja sina u armenskoj bolnici, ali liječnici Samuelu nisu dozvolili da odmah vidi bebu.

'Pedijatri su izašli iz rađaone s malim zavežljajem u rukama – to je bio naš Leo', priča Sam. 'Liječnici mi nisu dozvoljavali da vidim suprugu niti sina, a kad su napokon izašli van, jedan mi je rekao kako postoji ozbiljan problem s mojim sinom'.

Osoblje ga je uvelo u sobu gdje su mu doktori pokazali Lea i rekli mu kako njegov sin ima Downov sindrom. 'Bio sam u šoku', priznaje novopečeni otac.

No, Sam je uzeo svog sina u naručje i otišao da zajedno vide suprugu i majku. 'Odmah mi je postavila ultimatum', prisjeća se Novozelanđanin. 'Rekla je da će zatražiti razvod ukoliko zadržim dijete.'

U Armeniji je inače prilično uobičajeno da se roditelji odreknu novorođenčadi s fizičkim nedostacima, jer takvo što donosi 'sramotu' obiteljima u konzervativnom armenskom društvu.

Samuel je ipak odabrao sina, a majka je ubrzo predala papire za razvod. Samohrani otac, koji radi kao 'freelancer', našao se u financijskim problemima. Odlučio se vratiti kući, na Novi Zeland, i tamo, u liberalnijem okruženju odgajati sina.

Postavio je GoFundMe kampanju za društvenu financiranje nazvanu Bring Leo Home (Down Syndrome) s ciljem prikupljanja 60.000 dolara.

Do trenutka pisanja ovo teksta, u 11 dana, prikupio je skoro pola milijuna dolara što je više nego dovoljno da Leu pruži sretno djetinjstvo uz svu potrebnu skrb.

'Hvala svima – iznenađeni smo nevjerojatnom podrškom i ljubavi koju ste pokazali za Lea', napisao je Sam na GoFundMe stranici.

Višak novca Forrest planira potrošiti na osnivanje i financiranje ustanove i programa koji će armenskim roditeljima pomoći da zadrže djecu s invaliditetom.

Izvor

Posljednja izmjena: 08.02.2015.
Možda će te zanimati i: