bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Internet spašava ostavštinu Nikole Tesle
‹ Fun novosti

Internet spašava ostavštinu Nikole Tesle 16.08.

Naš Nikola Tesla jedan je od internetskih heroja. Tesla desetljećima fascinira geekove, gamere i sve ostale žitelje mreže svih mreža, pa stoga ne čudi što su upravo oni, predvođeni autorom stripa Oatmeal, odlučili spasiti laboratorij slavnog genijalca

Toranj Wardenclyffe jedan je od najpoznatijih eksperimenata Nikole Tesle. Izgrađen je 1901. u Shorehamu, selu na Long Islandu, udaljenom stotinjak kilometara od New Yorka. Tesla je preselio svoj laboratorij u podnožje tornja 1902., a slijedećih par godina proveo je u Shorehamu eksperimentirajući s bežičnim prijenosom svega i svačega, a ponajviše električne energije.

No, ubrzo mu je počelo nedostajati novca za održavanje tako skupe instalacije, pa je laboratorij prvo počeo raditi smanjenim kapacitetom, zatvaran je, ponovno otvaran i na kraju prodan 1915. godine. Samo dvije godine kasnije američke vlasti ruše toranj pod izlikom da bi njemačke podmornice visoku građevinu mogle koristiti kao orijentacijsku točku. Nema do paranoje uzrokovane ratom, zar ne?

Iako je toranj uništen, zgrada laboratorija Nikole Tesle preživjela je do današnjeg dana. Zemljište na kojem se nalazi laboratorij, i na kojem je stajao toranj, nedavno je ponuđeno na prodaju po cijeni od 1,6 milijuna dolara. Navodno već postoji zainteresirani kupac, ali kupac kojeg Tesla i njegova ostavština nimalo ne zanimaju. Umjesto laboratorija na obali Long Islanda uskoro bi moglo niknuti golf igralište, poslovni prostori, šoping centar ili neka slična glupost kakvu inače grade investitori željni brze i lake zarade.

 

Glas o prodaji Wardenclyffea brzo se pronio internetom i došao do ušiju Matthewa Inmana, poznatijeg kao Oatmeal. Popularni strip autor veliki je obožavatelj lika i djela Nikole Tesle, a osim toga, poznat je i po uspješnim akcijama prikupljanja sredstava u dobrotvorne svrhe. O zadnjoj takvoj akciji, kada se namjerio na gramzive odvjetnike i vlasnike copy/paste stranice FunnyJunk, pisali smo nedavno.

Inman je odmah krenuo u akciju, nacrtao prigodan strip i pozvao internetsku zajednicu na donacije za otkup Wardenclyffea. Država New York obećala je pomoći s pola sredstava, pa surferima preostaje skupiti samo 850.000 dolara. Uspiju li u prikupljanju sredstava Teslin laboratorij namjeravaju pretvoriti u prvi muzej posvećen velikom izumitelju na tlu SAD-a, države u kojoj je proveo najveći dio života. U planu su i Tesla festival, razne manifestacije, a šuška se i o ponovnoj izgradnji tornja srušenog prije 95 godina. Sve za Teslu.

I ti možeš pripomoći ovoj hvalevrijednoj akciji. Klikni na link i doniraj za spas ostavštine našeg zemljaka.

 

Posljednja izmjena: 16.08.2012.