bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Internetski SF za Rosettu
‹ Fun novosti

Internetski SF za Rosettu 26.10.

Europska svemirska agencija (ESA) našla se na sto muka kad je trebalo promovirati misiju Rosetta. Znaš što je Rosetta? Vidiš, baš zato je treba promovirati kako bi građani EU, a to smo i mi, vidjeli na što odlazi dio njihovog novca

Prvo – školica. Rosetta je svemirska letjelica koju je ESA lansirala 2004. godine. Rosetta ima pionirsku misiju – sletjeti na površinu jednog kometa. Ustvari, sletjet će sonda Philae, a ne cijela letjelica, ali bez obzira na tehničke detalje ljudska rasa prvi će put indirektno stupiti na površinu kometa.

Znanstvenici pretpostavljaju da su upravo komete donijele svu vodu na naš planet, sudarajući se za Zemljom u ranim danima Sunčevog sustava. Također, komete su glavni sumnjivci i kad je u pitanju početak života na Zemlji. Naime, komete 'sadrže' organske molekule koje su, nakon sudara komete sa Zemljom, započele proces kojeg znamo pod imenom evolucija. Naravno, ovo je samo teorija koju će Rosetta pokušati dokazati ili osporiti.

Odakle voda na našem planetu, odakle je potekao život, kako smo nastali – to su samo neka pitanja na koja Rosetta nastoji odgovoriti.

No, mediji slabo prate takve vijesti pa su u Europskoj svemirskoj agenciji odlučili na drugačiji način privući zanimanje javnosti. Angažirali su filmsku ekipu na čelu poljskim redateljem Tomekom Baginskim i dali mu budžet za snimanje kratkometražnog SF filma.

Tomek se s filmskom ekipom zaputio na Island gdje su snimili Ambition – sedmominutni film o Rosetti, objavljen nedavno na YouTubeu. Iako Rosetta danas ne izaziva previše zanimanja, film baca novi pogled na svemirsku misiju, ovaj put iz daleke budućnosti u kojoj je Rosetta svima dobro poznata. Prvi se pamte, a Rosetta će biti prva po puno toga kad su u pitanju svemirska istraživanja.

Film je u tri dana skupio više od 300.000 pregleda, a i ti bi mogao dodati pregled više kako bi saznao nešto više o Rosetti i pritom vidio prilično cool specijalne efekte.

Izvor

Posljednja izmjena: 27.10.2014.
Možda će te zanimati i: