bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Ipak se mijenja
‹ Fun novosti

Ipak se mijenja 11.12.

Povjerovati u globalnu promjenu klime nije lako, jer promjene ne vidiš svojim očima. Vidjeti je povjerovati, kako kažu Ameri, a s besplatnom iOS aplikacijom 'Images of Change' napokon možeš vidjeti kako se brzo naš svijet mijenja

Činjenica je da temperatura globalno raste. Nećemo ulaziti u to tko je kriv za zatopljenje. Nema veze jesmo li uzrok, bitno je da smo mi jedina vrsta na planeti koja može učiniti nešto i promijeniti posljedice. Prvi, možda i najteži korak, je početi vjerovati u globalnu promjenu kline.

Primijetili smo da su ljeta toplija, a zime blaže, ali to nas previše ne zabrinjava. Promjene se odvijaju laganim tempom i nitko nema ništa protiv toga što imamo sve više sunca, a sve manje snijega. No, što kad te promjene nisu jedva primjetne? Kad svojim očima vidiš nevjerojatne promjene nastale u mnogim krajevima svijeta zadnjih stotinjak godina, shvatit ćeš da se nešto ipak događa.

Na stotine takvih primjera možeš pronaći s novom iOS aplikacijom, Images of Change. App je djelo američke svemirske agencije, NASA-e, koja na ovaj način želi proširiti svijest o globalnom zagrijavanju i što više ljudi uvjeriti u činjenicu kako se naš svijet sve brže mijenja.

App u sebi sadrži na stotine lokacija iz cijelog svijeta. Svaka lokacija popraćena je s parom fotografija - jednom slikanom prije 10, 20 i više godina i, drugom, slikanom nedavno. Korisnici mogu uspoređivati fotografije i tako vidjeti ogromne promjene nastale u svega nekoliko desetljeća.

Svaka lokacija dolazi i s kartom te osnovnim informacijama za sve one koji ih namjeravaju posjetiti. Inače, aplikacija sve podatke vuče s NASA-ine stranice posvećene globalnoj promjeni klime, na kojoj možeš pronaći mnoštvo podataka, interaktivnih karti, filmova i hrpu drugog materijala vezanog uz ovu temu.

Posljednja izmjena: 11.12.2013.
Možda će te zanimati i: