bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Lude utrke dronova u Australiji
‹ Fun novosti

Lude utrke dronova u Australiji 13.06.

Ima neka tajna veza između Australaca i brzine. Uostalom, upravo su Australci zaslužni za Mad Max serijal, a svoju ljubav prema brzinama dokazali su organizacijom utrka dronova po napuštenim tvornicama. Pogledaj kako se dobro zabavljaju…

Naši vjerni čitatelji znaju da smo suckeri kad su u pitanju dronovi. Pa tko ne bi volio male, leteće strojeve koji izvode vratolomije u zraku i pritom snimaju nevjerojatne snimke iz ptičje perspektive.

Našu ljubav prema dronovima dijele i u Australiji gdje u napuštenim skladištima i tvornicama na periferiji, možeš naletjeti na šašavu ekipu koja organizira utrke dronova.

Svatko može sudjelovati ako ima potrebnu opremu – letećeg drona opremljenog kamerom i posebne VR naočale koje vozačima omogućuju da dronom upravljaju iz 'prvog lica'.

Dronovi postižu brzinu do 60 km/h, a zaljubljenici u ovaj sport okupe se na improviziranom trkalištu rano ujutro, potom 5-6 sati vježbaju kako bi upoznali stazu i na kraju se sat vremena utrkuju.

Od par dron fanatika, koliko ih je bilo na početku ovakvih utrka, scena je ubrzo počela rasti pa danas u utrkama sudjeluje 50-ak vozača koji su organizirani u službenu ligu.

'Upravljam modelima zrakoplova cijeli život, imam pilotsku dozvolu i letim na pravim zrakoplovima, ali poseban je doživljaj upravljati dronom iz prvog lica – naći se u pilotskom sjedalu bez opasnosti od ozljede i pritom se ludo zabavljati', kaže Peter Richie, jedan od sudionika.

Jedini minus ovih ludo zabavnih utrka je cijena. Pravi, trkaći dron košta desetak tisuća kuna iako se početni modeli mogu nabaviti za nekih 300 dolara.

No, adrenalinski užitak jurnjave dronovima opravdava svaki trošak, tvrde geekovi iz Australije.

'Treba puno strpljenja i stalno se moraš usavršavati', objašnjava vozač Mark Cocquio.

'Moraš naučiti osnove računalnog programiranja, kako se služiti lemilicom, aerodinamiku, pilotiranje… Postoji velik broj različitih tema koje moraš shvatiti želiš li napraviti ono što si naumio.'

Lekcija koja vrijedi za sve u životu – od utrke dronova do uspjeha u bilo čemu drugom.

Izvor

Posljednja izmjena: 14.06.2015.
Možda će te zanimati i: