bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Mob u vožnji - šest mjeseci zatvora
‹ Fun novosti

Mob u vožnji - šest mjeseci zatvora 29.01.

Singapur je grad u kojem nema labavo. Sve funkcionira kao po špagi, a Singapurci nemaju previše strpljenja za budalaštine poput pričanja na mobitel u vožnji. Uhvate li te, ne gine ti novčana kazna plus šest mjeseci u tamošnjem zatvoru. Gulp!

U Singapuru se trgovina drogom kažnjava smrtnom kaznom, za bacanje smeća kazne su do 1.000 dolara uz rad za društveno dobro na prikupljanju smeća, nije dozvoljena pornografija, a kaznit će vas čak i ako zaboravite pustiti vodu u javnom WC-u.

Svaki zločin i svaka nesreća znači probleme koje si ovaj bogati grad, u kojem sve radi kao sat, ne može dozvoliti. Stoga ne čudi da su singapurski zakonodavci od 1. veljače odlučili postrožiti prometne propise.

Najveća je novost što će policija ama baš svaku osobu koja drži mobilni uređaj za vrijeme vožnje, bilo da razgovaraju ili ga samo drže u ruci, odmah kazniti.

Prvi takav prekršaj znači kaznu do 1.000 dolara te zatvorsku kaznu do šest mjeseci. Ponavljanje prijestupa povećava kaznu na 2.000 dolara i 12 mjeseci zatvora.

Mobilni uređaji mogu se koristiti u vozilu koje stoji ili na držaču, ali svako čačkanje po mobitelu ili tabletu dok se vozilo kreće znači riskiranje kazne zatvora.

Singapurski ministar unutarnjih poslova Masagos Zulkifli još je u rujnu prošle godine najavio da novi zakoni nisu konačni: 'Nastavit ćemo pratiti situaciju i proučiti sudsku praksu drugih, svjetskih jurisdikcija dok se razvijaju kako bi obuhvatile nove vrste pametnih uređaja'.

Nanese li te put u Singapur, pripazi da ne platiš opaku kaznu, jer si zaboravio da više nisi na Balkanu i usput se raspitaj ima li posla i za nas. :)

Posljednja izmjena: 31.01.2015.
Možda će te zanimati i: