bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Najstariji Nikon prodan za basnoslovnih 3 milijuna kuna
‹ Fun novosti

Najstariji Nikon prodan za basnoslovnih 3 milijuna kuna 06.12.

Stare kamere postižu vrtoglave cijene na aukcijama. Rekord drži Leica iz 1923. koja je prije par godina prodana za nešto manje od 20 milijuna kuna (2,79 milijuna dolara). Rijetke su takve ‘antikne’ kamere koje još uvijek rade pa nije čudo je ovih dana savršeno očuvani Nikon One iz 1948. na aukciji postigao cijenu od 406.000 dolara ili 3 milje čuna

Japanski Nikon jedan je od najpoznatijih proizvođača kamera svih vrsta. Tvrtka je osnovana 1917. i bavili su se optikom, ali prvu kameru napravili su tek 1948. godine. Pogađaš, bio je to upravo Nikon One, a model koji se prošli mjesec pojavio na aukciji nosio je serijski broj 003.

Riječ je o trećoj kameri proizvedenoj u Nikonu i najstarijem sačuvanom modelu iz ove japanske tvrtke. Kamera dolazi s jednako starim objektivom, jedanaestim koji je sišao s Nikonove proizvodne trake, te old school torbom, izrađenom od kože.

Kamera nema bljeskalicu, a koristi specifični 24x23 format filma zbog čega One na tržištu nije postigao zapažen uspjeh. Naime, tih je godina Japan bio pod američkom okupacijom, što se da iščitati iz MADE IN OCCUPIED JAPAN oznake na kameri, i najbolji kupci elektroničke robe bili su upravo američki vojnici.

No, kamera se zbog nestandardnog formata filma našla se na listi robe kojoj je zabranjen uvoz u SAD pa su Nikonovi inženjeri ubrzo stvorili novi Nikon M sa standardnim filmom, koji je već 1949. zamijenio neuspješni One.

Proizvedeno je svega četiristotinjak Nikon One kamera, a tek mali broj preživio je do danas.

Jedna od njih našla je svoje mjesto u kolekciji anonimnog kupca kojem nije bilo teško iskeširati 3 milijuna kuna za kameru s kojom vjerojatno nikad neće okinuti niti jednu, jedinu fotku.

Izvor

Posljednja izmjena: 07.12.2016.
Možda će te zanimati i: