bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Zabranjeno trolanje!
‹ Fun novosti

Zabranjeno trolanje! 20.10.

Britanska vlada predložila je zakon prema kojem osobe osuđene za internetsko trolanje mogu biti osuđene na kaznu zatvora do dvije godine. S jedne strane, nije loše zaštititi ljude od maltretiranja, a s druge, svi mi ponekad, manje ili više, trolamo

Britanski ministar pravosuđa Chris Grayling prijedlog novog zakona, usmjerenog protiv trolanja i vrijeđanja na internetu, ovako je obrazložio medijima: 'Ovo je zakon protiv okrutnosti i pokazuje našu odlučnost da zauzdamo sve prisutniji online mobing'.

U Britaniji je mobing na društvenim mrežama, u kojima počinitelji uglavnom bezrazložno vrijeđaju žrtve, sve prisutniji. Jedan je muškarac prošli mjesec osuđen na 18 tjedana zatvora zbog takvih poruka prema jednoj zastupnici, a online vrijeđanja nisu bili pošteđeni niti roditelji nestale Madeleine McCann.

'To su kukavice koje truju našu naciju. Nitko ne bi dozvolio toliko zlobe u stvarnom životu, pa zašto bismo je dozvoljavali ne društvenim mrežama', objašnjava Grayling i dodaje, 'Zbog toga smo maksimalnu kaznu za takva nedjela odlučiti učetverostručiti sa šest mjeseci na dvije godine zatvora'.

Žrtve pozdravljaju ministrov prijedlog, odvjetnici očekuju da će s vremenom kazne postajati sve strože, a jedino se borci za slobodu govora protive oštrijim kaznama.

'Želimo li, uistinu, kriminalizirati svako društveno ponašanje koje smatramo problematičnim', pita jedna od britanskih aktivistica.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.10.2014.
Možda će te zanimati i: