bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Neobičan svijet računala-književnika
‹ Fun novosti

Neobičan svijet računala-književnika 26.11.

Ako mi možemo pisati romane, zašto ne bi mogla i računala? Upoznajte šašavu ekipu developera koji se zabavljaju pišući računalne programe koji pišu romane

Svakog studenog na internetu se održava Nacionalni mjesec pisanja romana (NaNoWriMo). Počelo je u studenom 1999. s 21 učesnikom, a u ovom trenutku stotine tisuća pisaca dovršava svoje romane od 50.000 riječi za još jedan NaNoWriMo.

Među nadobudnim piscima iz cijelog svijeta nalazi se i stotinjak programera koji ne pišu romane već programe za pisanje romana.

Naime, računalni programeri organizirali su svoje natjecanje koje su nazvali Nacionalni mjesec generiranja romana ili NaNoGenMo. Cilj je napisati program koji će potom napisati roman. Konačni rezultati najčešće su smiješni, neobični i znaju biti prilično zanimljivi.

NaNoGenMo je lani pokrenuo umjetnik i developer Darius Kazemi.

'Javila mi se hrpa ljudi s riječima 'Zakon, totalno bi napravili takvo što'', kaže Kazemi. Dan kasnije, otvorio je repozitorij na Githubu u kojem su sudionici mogli predstaviti svoje projekte.

Pobijedio je roman 'World Clock', Nicka Monforta. Pjesnik i profesor digitalnih medija na MIT-u, Monfort je u svega 165 linija Python koda napisao program koji slaže scene, karaktera i lokacije u romanu za svaki minut u danu.

Knjiga je tiskana u izdanju Harvard Book Storea, ali Kazemi kaže kako je čitanje tog romana više pitanje izdržljivosti nego testament kvalitete priče: 'Čak i Nick očekuje da čitatelji pročitaju poglavlje ili dva prije nego okrenu na novu, slučajnu stranicu'.

Kazemi je lani 'napisao' roman u kojem UI rutine oponašaju osobe koje lutaju virtualnom kućom dok program opisuje njihove akcije. Svaki put kad se susretnu, program bi njihov dijalog 'povukao' s Twittera.

Jedan bi tvit bio pitanje, a drugi odgovor. 'Rezultat su bili razgovori koji su se držali teme, ali nisu imali previše smisla', priznaje Kazemi.

Ove je godine napisao program koji se strogo pridržava vodiča za pisanje romana, korak po korak. 'Vodič počinje sa zahtjevom da se uspostavi svakodnevna rutina, potom da se pokažu želje karaktera pa da im se potom da poticaj na akciju i tako to', kaže Kazai i dodaje, 'Živi je užas za čitanje, ali bar ima radnju koja se odvija u pravom smjeru'.

Izvor

Posljednja izmjena: 28.11.2014.
Možda će te zanimati i: